Rehabilitering och friskvård

Till oss kommer framför allt hundar för rehabilitering efter en skada eller ett ortopediskt ingrepp. Vid många diagnoser är rehabiliteringen en nödvändig del för tillfrisknandet.

Tack vare en tätare uppföljning efter operation eller skada, minskar risken för sekundära problem. Sjukgymnasten och ansvarig veterinär lägger tillsammans med dig som djurägare upp en rehabiliteringsplan som passar för ditt djur och som är anpassat efter skadans art. Planen omfattar besök på Rehab-avdelningen, råd för regelbunden träning och eventuellt kostupplägg hemma samt återbesök till veterinären. Till oss kommer hundar på remiss från andra kliniker/djursjukhus och vi tar även emot hundar som vill träna i skadeförebyggande syfte.

Vanliga diagnoser som vi behandlar är:

  • Traumatiska skador t.ex. korsbandskador, frakturer, muskel- och ligamentskador
  • Degenerativa skador (förslitningsskador), artros och spondylos 
  • Kongenitala (medfödda) problem som t.ex. höftledsdysplasi, patellaluxation eller osteochondros (OCD)
  • Neurologiska bortfall t.ex. diskbråck, lumbosacral stenos (L7-S1)
  • Övervikt
  • Skadeförebyggande träning för aktiva hundar eller sällskapshundar

 

Ortopedisk manuell terapi

Ett specialistområde inom sjukgymnastiken är ortopedisk manuell terapi där man arbetar med undersökning, behandling och förebyggande av smärta i rygg, leder, muskler och nerver. Behandlingen kan bestå av smärtlindrande, rörelseökande och stabiliserande åtgärder som mjukdelsbehandling, muskeltöjning, mobilisering, manipulation och stabiliseringsträning.

Behandlingen är mycket användbar vid generell stelhet, men även en hjälp för exempelvis artrospatienter.

Simträning

På Rehab finns en bassäng som vi använder oss mycket av. Här kan vi utnyttja hundens naturliga simreflex till att aktivera hela kroppen. Simning ger bra träning för kondition, rörlighet och muskelstyrka samtidigt som det är mycket skonsamt för kroppens leder. Vi lägger noggrant upp ett individuellt program för optimal träning av respektive skada.

Akupunktur

Våra sjukgymnaster har akupunkturutbildning och kan erbjuda denna behandling. Vi använder akupunkturen i smärtstillande syfte och har många goda resultat av denna.

Tens (Transkutan Elektrisk Nervstimulering)

Är en form av smärtlindring med hjälp av elektriska plattor som verkar genom att stimulera frisättning av kroppens eget morfin samt ökar blodgenomströmningen.

Nmes (Neuromuskulär Elektrisk Stimulering)

Muskelstimulering kan också ske med hjälp av elektriska plattor som ger kontraktioner, bra om man vill träna upp en specifik muskel som är svår att komma åt i övrig träning.

Hemträningsprogram

Alla hundar eller katter som tränar hos oss får ett träningsupplägg att utföra hemma resterande dagar i veckan.

Rehabilitering av hund.

Akupunktur på hund

Simträning av hund i bassäng