Allergier

Allergi är överkänslighet, en förvärvad eller medfödd benägenhet att reagera med ett överdriver immunförsvar, då individen utsätts för ett främmande ämne (allergen). För att en allergi skall utvecklas krävs upprepad kontakt med det främmande ämnet.

Allergi utvecklas under månader och år. Den vanligaste formen av allergi hos hund är atopi = en ärftlig benägenhet att utveckla IgE-anikroppar mot allergen i omgivningen, vilket resulterar i sjukdom. Det sistnämnda är viktigt, eftersom många av oss utvecklar antikroppar mot vissa allergen – men – vi blir inte sjuka, eftersom vi inte har en ärftlig benägenhet att reagera negativt mot dessa allergen t ex dammkvalster, pollen, mögelsvampar.

Allergenet tillförs hunden genom huden och därför är det klassiska symtomet klåda till skillnad från människa, där de klassiska symtomen kommer från luftvägarna med snuva, kliande ögon, andningssvårigheter.
Ingen klåda = ingen allergi

Atopi

Atopi startar vid 1-3 års ålder, sällan senare. Klådan är alltid dubbelsidig dvs de kliar sig runt båda ögonen, runt munnen, båda armvecken, båda ljumskarna och oftast samtliga tassar.

Diagnos
Diagnos ställs genom att samordna den kliniska bilden med allergitest eller biopsi och framför allt att ha uteslutit andra orsaker till klåda såsom utvärtesparasiter, bakteriella hudsjukdomar, jästsvamp och foder.

Behandling

  1. Helst vill man efter allergitest hyposensibilisera dvs ge ett vaccin, som innehåller det allergen som hunden visat reaktioner mot vid allergitest – MEN – testerna är bara positiva i 80 % av fallen, så fortfarande finns det 20% som är allergiker, men där man inte kan påvisa orsaken och därför inte kan hyposensibilisera. Vad gör vi då?
  2. Kortison i form av Prednisolon® eller Medrol® används med god effekt. Biverkningar: Ökad törst, ökad aptit, ökat kissande, men inga svåra biverkningar. På sikt och om det krävs höga doser kan man se förtunnad hud, dåligt med underull och sämre muskulatur.
  3. Ciklosporin (Atopica®) ett antiinflammatoriskt preparat kan ersätta kortison om ovanstående biverkningar är påtagliga. Preparatet är dyrt och har inte alltid lika god effekt som kortison. Ibland kombinerar man låg dos kortison med ciklosporin.
  4. Milda schampon för att skölja bort allergisubstanser från hudytan kan hjälpa, men samtidigt blöter man ner huden gång på gång, vilket kan predisponera för sekundära bakteriella infektioner. Detta får avvägas från hund till hund.
  5. Fettsyror som Viacutan® eller Baddakys® fiskolja är alltid positivt. Det minskar klådan i ca 20 % av fallen och förbättrar päls- och hudkvalitet
  6. Antihistamin som Atarax®, Polaramin® och liknande har dålig effekt på hund och används framförallt vid akuta allergiska reaktioner.

 

 

Skriven 2016-06-29 Senast uppdaterad 2016-07-06
-->