Frågor och svar om hundar och katter

Min hund/katt har 38,7 i temp. Har den feber?
Svar:
Nej, hundar och katter har en normaltemperatur på 38-39 grader. För att man skall veta vad ens djur har för normaltemperatur kan det vara bra att i förebyggande syfte ta tempen när djuret mår bra. Man tar tempen på hundar och katter i ändtarmen, i ca 2-3 minuter, med en vanlig termometer som man kan köpa i vår butik eller på apoteket.

 

Vid vilken ålder kastrerar/steriliserar man en katt?
Svar:
Katter blir i regel könsmogna före ett års ålder, oftast runt 6-10 månader. Ingreppet rekommenderas därför från 6 månaders ålder.

 

Kan man ta reda på om min hund har blivit dräktig efter en parning?
Svar:
Ja, med ultraljud kan man konstatera dräktighet efter tidigast 28 dagar.

 

Jag har tagit bort en fästing men huvudet sitter kvar. Är det farligt?
Svar:
Nej, det är det inte. Det är vanligt att det uppstår en lokal svullnad där fästingen har suttit och efter ett tag stöter kroppen bort det.

 

Min hund har klåda. Vad kan det vara och vad gör man?
Svar:
Klåda hos hund kan ha många orsaker allt från löss, skabb, infektioner och allergier. Hunden måste undersökas av veterinär för att ta reda på orsaken och för man skall kunna sätta in rätt behandling.

 

Vad skall man ge för foder när hunden har diarré?
Svar:
Svält hunden i 1-2 dygn och ge den bara vatten, vatten med druvsocker eller buljong att dricka. Sedan ger du hunden små portioner av ris blandat med kokt torsk, kokt köttfärs, keso eller kokt kyckling. Om detta inte hjälper eller om hunden mår allmänt dåligt, sök veterinär.

 

Vad skall man ge hunden för foder vid förstoppning?
Svar:
Om hunden bara är hård i magen så är det bra att blanda maten med olja, till exmpel majsolja. Vid förstoppning, då hunden bara får ur sig små mängder avföring, ge paraffinolja. Mat skall ges som vanligt, men inte i för stora portioner. Om hunden bara krystar utan att något kommer, om det kommer blod eller om hunden mår dåligt, sök veterinär.

 

Vilka rekommendationer gäller vid avmaskning
Svar:
Valpar avmaskas hos uppfödaren. Sedan avmaskas de enligt anvisning från uppfödaren. Det bästa är att lämna in ett avföringsprov när valpen är 4-5 månader gammal för att se om den behöver avmaskas ytterligare. En vuxen hund avmaskas vid behov då man konstaterat smitta. Om man är det minsta tveksam så gör man bäst i att lämna avföringsprov för att få reda på om hunden behöver avmaskas och med vilket medel.

Skriven 2016-06-07 Senast uppdaterad 2018-03-01
-->