Hittedjur

Enligt lagen måste alla hundar vara ID-märkta, då även katter ibland kommer på avvägar är det väldigt viktigt att även de har ID-märkning. Vi vill därför uppmana alla att ID-märka sina katter.

  • Blå Stjärnans Djursjukhus tar inte emot friska upphittade djur utan endast sjuka eller skadade sällskapsdjur.
  • Om djuret inte är ID-märkt och allvarligt sjuk eller svårt skadad kan vi behöva avliva det av djurskyddsskäl.
  • Är djuret ID-märkt ( tatuerat eller chipmärkt) kan ägaren snabbt hittas och överenskommelse om behandling göras.
  • Hittedjur omhändertas i max sju dagar på djursjukhuset. Under tiden gör vi en polisanmälan. Så snart hälsotillståndet tillåter omplaceras katter via Göteborgs djurskyddsförening. På deras hemsida, se nedan, kan du efterlysa/söka din bortsprugna katt.

 

Vilda djur

Vilda djur får enligt lag inte omhändertas utan tillstånd. Endast om djuret i fråga är allvarligt skadat kan det, beroende på smittorisker, tas emot på Blå Stjärnan och avlivas.

Om djuret inte är skadat bör det sättas tillbaka vid fyndplatsen. Enligt naturvårdsverket skall polisen kontaktas om man har hittat ett skadat däggdjur eller skadad fågel. Polis, länsstyrelse och jaktvårdsorganisationer har en lista över vilka som har tillstånd att vårda och rehabilitera vilt. Fåglar med smärre skador kan hänvisas till Fågelcentralen i Kungälv. Gäller det statens vilt måste man alltid anmäla fyndet till polisen.

Läs mer

Göteborgs djurskyddsförening

Fågelcentralen
 

Skriven 2016-06-07 Senast uppdaterad 2018-09-18