Julens faror

En talgboll kan bli rena dödsfällan för din hund. Liksom russinen och chokladen. Har du katt bör du se upp med presentsnören och julgranskulor i glas. När julen står för dörren är det dags att djursäkra ditt hem så att inget farligt händer.

Julen är en spännande högtid - inte bara för barnen utan också för våra hundar och katter. Plötsligt dyker det upp nya intressanta föremål att smaka på och undersöka. En lekfull kattass kan ha svårt att hålla sig ifrån den där skojiga glänsande kulan i granen. Och hundens känsliga nos spårar ivrigt upp den ena godsaken efter den andra. Julen är trevlig, men den är också fylld med faror. Här följer en sammanställning över saker man bör se upp med.

 

Choklad

Njut gärna av choklad, men håll asken borta från hunden och katten. Choklad innehåller bland annat ämnet teobromin som är giftigt för dem. Ämnet verkar stimulerande på hjärta, blodkärl och nervsystem. Det enzym som bryter ned teobrominet saknas hos hundar och katter, vilket kan leda till förgiftning. Halten teobromin varierar beroende på chokladsort. Ren kakao och mörk chokladinnehåller högst halt. Det är sällsynt att katter blir förgiftade då de oftast inte äter några skadliga mängder. Hundar kan dock med lätthet sätta i sig större mängder och är därmed i riskzonen. Det kan räcka med 60 gram av mörk choklad för att en hund på 10 kilo ska visa förgiftningssymtom såsom illamående, dregling, kräkningar, diarré och buksmärtor. Har djuret fått i sig höga doser teobromin kan rytmrubbningar i hjärtat leda till plötslig död. Kontakta omedelbart veterinär om djuret ätit choklad, oavsett om det visar symtom eller ej. Symtomen kommer oftast inom 2-4 timmar, men det kan dröja upp till ett dygn innan de visar sig.

Presentsnören

Ett färgglatt presentsnöre kan vara lockande för en lekfull katt eller hund. Men leken kan sluta illa om djuret tuggar i sig snöret och det hamnar i tarmen. Tarmen får då jobba på utan resultat, vilket kan leda till att den "träs upp" på snöret. Djuret blir illamående, får ont i magen och vill inte äta. Det har blivit stopp i tarmen och snöret måste opereras ut. I svåra fall går det hål på tarmen och djuret drabbas av allvarlig bukhinneinflammation som kan vara mycket svår att bota.

Nötter

Julens nötter med skal är inte giftiga i sig, men kan med lätthet sväljas av en hund eller katt. De kan sedan fastna på sin väg ut genom tarmen. Vanliga symtom är kräkningar och slöhet. Ofta är operation nödvändig då man måste öppna upp tarmen för att få ut nöten. Om nöten är stor kan den fastna i matstrupen och orsaka andningsbesvär eller kvävning. Då är det bråttom till veterinären!

Julmat

Visst kan det vara svårt att motstå ett par bedjande hundögon vid julbordet, men se upp, julens mat passar inte våra djur! En del veterinärer kallar julen för "Pankreatitens högtid". Pankreatit är inflammation bukspottkörteln och orsakas av för mycket fett. Bukspottkörtelns normala uppgift är att producera enzymer som bryter ner maten i tarmen. Men för fet mat kan bidra till att den i stället börjar bryta ner sig själv. Kraftiga buksmärtor i kombination med svårigheter att behålla mat och vätska är symtomen. Bukspottkörtelinflammation är en allvarlig sjukdom som i svåra fall kan leda till döden. Så bjud gärna hunden på lite julskinka, men välj de magraste bitarna! Revbensspjäll och annat kött med ben bör man se upp med. Hundar som inte är vana vid ben kan drabbas av kräkningar och diarréer. Har man otur kan benen fastna på sin väg genom tarmen och orsaka besvärliga förstoppningar. Rätter med lök ska också undvikas. Lök kan orsaka blodbrist med trötthet och nedsatt aptit som följd.

Russin

Ge aldrig russin till din hund! Några få russin kan leda till att hunden blir akut sjuk i njursvikt, ibland med dödlig utgång. Man vet dock inte säkert hur många russin hundarna och katterna tål. En del blir inte sjuka trots att de ätit många russin och en del blir sjuka av några få. Om du vet att hunden ätit russin ska du kontakta veterinär. På djurkliniken/sjukhuset försöker man då få djuret att kräkas upp russinen. Efteråt får djuret medicinsk kol för att minimera risken för förgiftning.

Läs mer på giftinformation.se.

Talgbollar

En talgboll som dinglar i trädet utanför köksfönstret kan vara spännande att undersöka. Men det är inte någon lämplig leksak för en hund eller katt. Nätet som omger talgbollen kan fastna i tarmen om djuret tuggar i sig det, och hamnar det feta innehållet i magen kan det orsaka kräkningar eller bukspottkörtelinflammation. Använd därför en talgbollshållare så att hunden inte kommer åt att äta. Kom ihåg att även lagra talgbollarna på ett säkert ställe.

Giftiga växter

Flera av våra traditionella julväxter är giftiga. Oftast är det katter och valpar som har en benägenhet att tugga på dessa. Har du ett tuggbenäget djur kan du välja plastblommor i stället eller placera växterna i ett rum dit djuret inte får tillträde. Följande växter bör man vara uppmärksam på; julros, mistel, julstjärna, amaryllis, hyacint, lilja och oleander.

Levande ljus

En viftande hund- eller kattsvans kan lätt välta ett levande ljus och sätta fyr både på sig själv och hemmet.

Ställ ljusen utom räckhåll och lämna dem aldrig obevakade!

Julgran

Häng julgranskulorna lite högre upp i granen. Sitter de för lågt kan de bjuda in till lek med krossade glasskärvor på golvet som följd - inte alls särskilt tassvänligt. Tänk på att inte hälla gödningsmedel eller liknande i granens vatten. Katter brukar tycka att det är spännande att dricka ur nya "vattenskålar".

Skriven 2016-02-09 Senast uppdaterad 2020-12-21
-->