Skötselråd för kanin

Vår tamkanin härstammar från den europeiska vildkaninen. Människan har fött upp kaniner för köttproduktion sedan romartiden. I Sverige avlas de numera främst fram som sällskapsdjur. Kaninen är ett flockdjur som lever familjevis med egna revir och har ett stort rörelsebehov. Kaninen är en strikt växtätare som främst betar i skymning eller under natten.

Kaniner är tysta och går att göra rumsrena om lådan är inom räckhåll. På senare år har kaninen gått mer och mer till att vara ett vuxendjur/familjedjur gentemot att tidigare varit ett barndjur. Om kaninen får vara med familjen och får mycket stimulans blir den ett fantastiskt sällskapsdjur

 som är social, intelligent och gosig. Kaninen blir 5-10 år gammal. De storvuxna raserna har kortast livslängd.

Kaninens bur

Det finns olika varianter på burar ute i handeln. Det som är viktigt att tänka på är att den skall vara lätt att rengöra, att djuren ej kan skada sig på några vassa kanter och att den är tillräckligt stor. Gå in på jordbruksverkets hemsida för att kontrollera godkända burmått, många burar i handeln är enligt lag för små! Det är viktigt att tänka på att kaninen har ett stort rörelsebehov och den ska inte sitta isolerad i sin bur.

Kaniner bor helst utomhus. Kaninen bör även komma ut dagligen på större ytor. Om kaninen inte har möjlighet att få röra sig ordentligt så blir muskulaturen underutvecklad och skelettet klent vilket gör att de lättare kan drabbas av frakturer.

Om du bygger en bur för utomhusbruk, tänk på att det skall vara tak (för rovdjur) och att kaninen gräver och gnager. Utomhusburen skall ha en isolerad bodel.

Inomhuskaniner ska hållas i det svalaste och torraste utrymmet hemma. De tolererar kyla mycket bättre än värme. Bra temperatur är mellan 15-20 grader. Temperaturer över 24 grader, dålig ventilation och trångboddhet ökar kraftigt risken för luftvägsproblem. Temperaturer över 30 grader kan vara dödliga för kaniner (de kan inte svettas och ”flämtar” inte lika effektivt som hundar, de slutar även att dricka)!

De får aldrig gå på bara nätgolv, de måste ha ett hårt jämnt underlag. Som bottensubstrat kan du t.ex. använda dig av tidningspapper med ett tjockt lager halm över. Man kan även ha en fleece filt på burbotten. Kontrollera din kanin regelbundet så att den inte får skavsår på tassar och haser (som kan komma av för lite bottensubstrat).

I buren bör man ha grenar av björk, asp, rönn och sälg så att den har något att sysselsätta sig med. Skall du ha flera kaniner tillsammans är det viktigt att utrymmet är anpassat för det. Kaniner gillar inte att bo alltför tätt. Du kan ha till exempel en kastrerad hane och en hona tillsammans. Kaniner bör dock inte gå tillsammans med marsvin, då kaniner kan ha en för den ofarlig bakterie (Bordetella bronchiseptica) som kan göra marsvinet sjukt.

 

Foder

Kaniner skall alltid ha tillgång till färskt vatten, antingen i vattenskål eller i flaska. Vattennipplar bör tvättas dagligen och kontrolleras så att de inte korkats igen av foderrester mm. Kaninen är en strikt växtätare anpassad att bryta ner mager, hårdsmält cellulosa i grovtarmen/blindtarmen. Den har en mycket komplex magtarmkanal där fibrer är själva motorn i matsmältningsapparaten som driver processen framåt. Dess mycket komplexa bakterieflora kan lätt störas av onaturligt foder och foderbyten.

Kaniner är betande djur som i naturen lägger mycket tid på att äta gräs. Eftersom vi lever i ett klimat där det inte är möjligt så har vi ersatt gräset med hö. En kanins tänder växer hela livet och skall slitas naturligt genom att äta hö, det är därför viktigt att kaninen alltid har fri tillgång till hö av bra kvalitet, t.ex. timotej och gräshö.

Ge begränsad mängd rent pellets (undvik att ge gnagarblandning) ca 1 msk/kg och dygn. Observera att bara digivande honor, växande djur upp till 8 månaders ålder och djur som går under sträng kyla ska ha fri tillgång till pellets. Grönsaker skall alltid introduceras långsamt och försiktigt. Blanda helst 3 grönsaker varje dag, men intaget bör inte överstiga 20 % av foderintaget. Ge bara bladiga och fiberrika grönsaker, till exempel morotstoppar, grönkål, broccoliblad, spenat, klöver, maskrosblad, persilja, hallonbuskblad, kinakål, endiversallad och obesprutade blommor. Ge absolut inte snacks som nötter, choklad, majs. Ge med försiktighet eller undvik havre, banan, vindruvor, isbergssallad, bönor och ärtor. Vitamin och mineraltillskott ska ej ges till kaniner med ovan nämnda foderstatus.

 

Fakta om kaniner

Livslängd:  

6-8 år (dvärgraser kan dock bli uppåt 12 år i bästa fall)

Brunstcykel: 

Parar sig året runt, fällningsperioderna undantaget

Dräktighetstid:  

30-33 dygn. Ungarna föds blinda och pälslösa

Kullstorlek:  

Dvärgraser upp till 5 ungar, stora raser upp till 10 ungar

Digivning:

4-6 veckor. Ungarna är självständiga efter 6-8 veckor.

Könsmognad:  

Vid 3-4 månaders ålder. Skall dock ej avlas på förrän vid 5-9 månader.

Kroppstemperatur: 

38,5-40

 

Skriven 2016-06-07 Senast uppdaterad 2016-07-06
-->