I naturen

Ta gärna med dig hunden i naturen men tänk på att det finns många frestelser för hundens naturliga drifter och lagens krav på dig som hundägare är stora.
Från 1 mars till 20 augusti är det i princip förbjudet att ha hunden lös i skog och mark. Detta för att skydda vilda däggdjur och fåglar.

Fästingar
Det är angeläget att skydda sin hund mot fästingar. Det finns ett flertal preparat i form av lösningar, halsband och tabletter mot fästingar att köpa på apoteket. Undersök hundens päls dagligen och efter promenader. 
Om du hittar en fästing, ta bort den direkt. Använd fästingplockare eller pincett. Försök få bort hela fästingen – kläm inte på bakkroppen. Om en del av fästingen blir kvar, kan det eventuellt bli en lokal liten svullnad, som en böld eller finne. Tvätta med jodopax eller klorhexidin och håll såret rent. Blir svullnaden stor eller smärtsam, eller om du är osäker sök veterinär.

Misstänker du att din hund fått en fästingburen infektion, kontakta veterinär. Genom ett blodprov kan sjukdomen konstateras och en antibiotikabehandling sättas in snabbt.

 

Paddor
Paddor innehåller ett gift, som stimulerar salivavsöndring. En hund som biter i en padda börjar salivera kraftigt. Giftet är i övrigt ofarligt och inom ca 1 dygn upphör den kraftiga saliveringen.

 

Geting- och bistick
Geting- och bistick kan göra ont.  
Man ser en svullnad på stickstället, men den är mycket mindre än vid ett ormbett. Hunden kan bli slö och flåsig. Smärtan kan lindras med kallt vatten. Om hunden blivit utsatt för en stor mängd geting- eller bistick kan den bli mycket dålig och behöver snarast veterinärvård. Håll din hund under uppsikt närmaste timman. Blir allmäntillståndet dåligt sök veterinär!

 

Ormbett
Huggormens gift är farligt, även för hundar. Ormbett kan ge njur- och leverpåverkan och hjärtrytmstörningar. 
Man ser en ordentlig svullnad på bettstället. Hunden får försämrad blodcirkulation och blir slö. Kontakta omedelbart veterinär! 
Håll hunden så stilla som möjligt, bär den helst, för att begränsa giftets spridning. Kortison ges inte längre rutinmässigt vid ormbett då vetenskapliga bevis för denna behandling saknas.

 

 

-->