Sjukdomar

Allergi
Allergi är överkänslighet, en förvärvad eller medfödd benägenhet att reagera med ett överdriver immunförsvar, då individen utsätts för ett främmande ämne (allergen). För att en allergi skall utvecklas krävs upprepad kontakt med det främmande ämnet.

Allergi utvecklas under månader och år. Den vanligaste formen av allergi hos hund är atopi = en ärftlig benägenhet att utveckla IgE-anikroppar mot allergen i omgivningen, vilket resulterar i sjukdom. Det sistnämnda är viktigt, eftersom många av oss utvecklar antikroppar mot vissa allergen – men – vi blir inte sjuka, eftersom vi inte har en ärftlig benägenhet att reagera negativt mot dessa allergen t ex dammkvalster, pollen, mögelsvampar.

Allergenet tillförs hunden genom huden och därför är det klassiska symtomet klåda till skillnad från människa, där de klassiska symtomen kommer från luftvägarna med snuva, kliande ögon, andningssvårigheter.

Ingen klåda = ingen allergi

Atopi
Atopi startar vid 1-3 års ålder, sällan senare. Klådan är alltid dubbelsidig dvs de kliar sig runt båda ögonen, runt munnen, båda armvecken, båda ljumskarna och oftast samtliga tassar.

Diagnos
Diagnos ställs genom att samordna den kliniska bilden med allergitest eller biopsi och framför allt att ha uteslutit andra orsaker till klåda såsom utvärtesparasiter, bakteriella hudsjukdomar, jästsvamp och foder.

Behandling

  1. Helst vill man efter allergitest hyposensibilisera dvs ge ett vaccin, som innehåller det allergen som hunden visat reaktioner mot vid allergitest – MEN – testerna är bara positiva i 80 % av fallen, så fortfarande finns det 20% som är allergiker, men där man inte kan påvisa orsaken och därför inte kan hyposensibilisera. Vad gör vi då?
  2. Kortison i form av Prednisolon® eller Medrol® används med god effekt. Biverkningar: Ökad törst, ökad aptit, ökat kissande, men inga svåra biverkningar. På sikt och om det krävs höga doser kan man se förtunnad hud, dåligt med underull och sämre muskulatur.
  3. Ciklosporin (Atopica®) ett antiinflammatoriskt preparat kan ersätta kortison om ovanstående biverkningar är påtagliga. Preparatet är dyrt och har inte alltid lika god effekt som kortison. Ibland kombinerar man låg dos kortison med ciklosporin.
  4. Milda schampon för att skölja bort allergisubstanser från hudytan kan hjälpa, men samtidigt blöter man ner huden gång på gång, vilket kan predisponera för sekundära bakteriella infektioner. Detta får avvägas från hund till hund.
  5. Fettsyror som Viacutan® eller Baddakys® fiskolja är alltid positivt. Det minskar klådan i ca 20 % av fallen och förbättrar päls- och hudkvalitet
  6. Antihistamin som Atarax®, Polaramin® och liknande har dålig effekt på hund och används framförallt vid akuta allergiska reaktioner.

 

Kennelhosta
Typiska symptom på kennelhosta är akuta kikhostliknande attacker. Hundarna hostar ibland så att de kräks och får upp vitt slem. Ofta har hunden också en kort febertopp i samband med starten av hostan. De flesta hundar tillfrisknar utan behandling eller efter behandling med hostdämpande medicin från veterinär. Hunden behöver lugn och ro och skall inte ansträngas under eller direkt efter sjukdomsperioden. Hunden skall inte heller träffa andra hundar. 

Ta gärna temperaturen på hunden med en rektaltermometer dagligen. Om hunden har kvarstående feber eller får feber igen efter några dagars hosta bör man kontakta veterinär. Detsamma gäller om hunden får påverkat allmäntillstånd eller får svårt att andas. 
Vaccin mot kennelhosta skyddar inte helt mot infektion men minskar risken att hunden drabbas av allvarliga symptom. Kennelhostevaccin som ges i nosen ger ett bättre skydd mot kennelhosta.
 
 
Kräkning och diarré
När hunden kräks och har diarré förlorar den vätska. Hos små eller unga hundar kan det snabbt ge upphov till allvarlig uttorkning medan stora hundar klarar det bättre.
Magsjuka kan orsakas av att hunden ätit något den inte tål, av olika virus eller bakterier.
 
Kräkningar – svält hunden
Vid kräkning är det lämpligt att helt ta bort maten under ett par timmar och därefter starta med upprepade små portioner av lättsmält föda. Vattentillgång är viktigt, men även den kan behöva begränsas så att hunden bjuds små mängder i taget. Vissa hundar vill dricka för mycket vatten på en gång och kan kräkas på grund av det. Små valpar förlorar snabbt sin vätskebalans och kan inte vara utan foder och vatten länge.
 
Diarré – ge skonsam kost
Om en hund får diarré bör skonkost (till exempel kokt ris och fisk) eller speciell dietkost ges, eventuellt efter ett par timmars vila från matintag då belastningen på mage och tarm behöver minskas. Däremot är det viktigt att de har tillgång till vatten. 
Ge små portioner 6–8 gånger under det första dygnet. Öka gradvis portionsstorleken och minska antalet mål gradvis under de första dygnen. När hunden mår bra och har stabil normal avföring, kan det vanliga fodret gradvis blandas in.

Vätskeersättning och medicin
Du kan också blanda en matsked honung och en tesked salt med en liter vatten.  Av detta skall hunden ha en och en halv deciliter per kilo kroppsvikt och dygn, för en 30 kilos hund blir det cirka 4,5 liter. 
Det finns bra medel, som lindrar uppkommen diarré till exempel Canikur, Diarsanyl, Pro-kolin och FortiFlora. De finns att köpa på apoteket eller hos din veterinär.
Blir diarrén intensiv, och framför allt om den blir blodig, eller om din hund får ett påverkat allmäntillstånd skall veterinär uppsökas.
 
 

Livmoderinflammation
Livmoderinflammation (pyometra) är en av de vanligaste sjukdomarna hos tikar av alla raser. Pyometra är en allvarlig sjukdom, som leder till döden om den inte behandlas. 
Trots mycket forskning är det fortfarande mycket man inte vet om livmoderinflammationens utveckling, men det är både hormoner och bakterier som bidrar till sjukdomen. 

Vanliga symptom är feber, flytningar, ökad törst, ökad urinering, sänkt allmäntillstånd, slöhet, ont i buken, minskad aptit, kräkningar eller diarré. Det är inte alla tikar som har de vanligaste symptom. Vissa tikar har så nedsatt allmäntillstånd att de inte överlever kirurgisk eller medicinsk behandling, trots intensivvård, så pyometra är verkligen en sjukdom att ta på allvar.

 

 

-->