Olycksfall

Bitsår
När en katt biter en annan katt används oftast deras hörntänder. Bakterier från munhålan förs djupt ner under huden  och börjar växa i den syrefattiga miljön.  Katternas munflora innehåller en mängd olika bakterier, bl a Pasteurella multocida, som kan orsaka infektion. Ofta bildas fickor under huden vid ett kattbett, där bakterierna kan frodas. Ett bitsår ser ofta inte så farligt ut vid första anblicken, men det som kan ställa till problem är bakterierna som följt med. De allra flesta bitsår bör undersökas av veterinär då det ofta krävs behandling för att såret ska läka komplikationsfritt. Många gånger behövs även antibiotika. 

Symptom:
Till en början märker man ofta ingenting, men efter ett par dagar och upp till en vecka kan man se en svullnad och känna värme i området. Katten kanske ömmar lite, kan bli lite hängig, får sämre aptit och drar sig undan. Efter ytterligare några dagar kan en böld ha bildats och nu har många katter riktigt ont.
 
Kontakta veterinär:
  • om såret vätskar sig eller ser konstigt ut på något sätt
  • om din katts allmäntillstånd påverkas
  • om din katt haltar eller har feber

 

Främmande föremål
Katter är mycket nyfikna av sig och gillar att leka med och undersöka olika saker. Detta medför att de ibland får i sig saker som inte är så bra för dem t ex julgransglitter, paketsnöre, öronproppar och sytråd med nål. Detta kan förorsaka allvarliga skador i mage och tarm. 

Kontakta veterinär om du vet eller misstänker att din katt fått i sig något främmande föremål.
 
 
Fall från hög höjd
Att katter fallit från hög höjd, t ex från ett öppet fönster, är en av de vanligaste orsakerna till att de måste få veterinärvård. Det är viktigt att ta katten till veterinär, eftersom den kan ha drabbats av inre skador, som inte syns eller märks vid första anblicken. Även om katten fått svåra skador kan vi göra väldigt mycket för att den ska bli bra igen och återfå full livskvalitet. Vi på Blå Stjärnans Djursjukhus kan sy ihop spruckna urinblåsor och operera inre organ. Vi kan laga olika former av frakturer, som benbrott och käkfrakturer, även om de är svåra. Eftersom svåra skador kan bli mycket kostsamma att behandla, är en bra djurförsäkring oumbärlig.
 
Kontakta veterinär om du vet eller misstänker att din katt fallit från hög höjd. 
 
 
Trafikolycka
Trafikolyckor är enligt försäkringsbolagens statistik bland de vanligaste orsakerna till att djur skadas och måste besöka veterinär. Många olyckor skulle kunna förhindras genom att djurägaren vidtog enkla försiktighetsåtgärder. En bur till katten hindrar t ex att den kastas fram eller ut ur bilen vid en olycka. Det gör bilfärden säkrare både för katten och föraren. Många tror att det inte finns något att göra åt en trafikskadad katt, men på Blå Stjärnans Djursjukhus kan vi åtgärda många svåra skador, även trafikskador. Frakturer kan gipsas och spikas, sår kan sys, buk- och lungoperationer kan utföras. 
 
En trafikskadad katt har ofta blivit utsatt för stora krafter och har ibland inre skador och frakturer. Den kan ha ont och är kanske rädd. Lyft katten med största försiktighet och så plant och stabilt som möjligt. Lägg den gärna i en pappkartong, eller något annat stadigt och håll den varm. Kom ihåg att göra en polisanmälan, annars kan det vara svårt att få ersättning från försäkringsbolaget.
 
Kontakta veterinär om din katt varit inblandad i en trafikolycka.
 

 

-->