Allmänna hälsotips

Analsäckar
Analsäckarna på hunden är två små körtlar som sitter precis innanför analöppningen. I säckarna samlas ett sekret som normalt sett töms ut regelbundet med avföringen.
Man vet inte riktigt vilken funktion sekretet har men troligtvis skall det ha en smörjande effekt och fungera revirmarkerande. När körtlarna fungerar normalt så producerar de en lättflytande vätska.
Analsäckarna kan bli inflammerade och svullna upp ordentligt. Detta medför obehag och smärta för hunden som försöker komma åt problemet genom att ”åka på rumpan” samt slicka/bita sig vid baken. Sekretet blir vid en inflammation blodigt, varigt och trögflytande och utförsgångarna kan svullna så det blir svårt för hunden att tömma analsäckarna utan hjälp av en veterinär.

 

Avmaskning
Valpar avmaskas hos uppfödaren.  När du hämtar din valp hos uppfödaren, skall den vara avmaskad, veterinärbesiktigad och vaccinerad. Därefter skall den avmaskas enligt anvisning från uppfödaren. 
Det bästa är att sedan vid fyra–fem månaders ålder lämna in ett avföringsprov för att konstatera om valpen behöver avmaskas ytterligare.
I vuxen ålder avmaskas hunden vid behov, alltså sedan man konstaterat smitta. Det bästa är att vid minsta tvekan lämna avföringsprov, för att veta om hunden behöver avmaskas och med vilket medel.

 

Pälsvård
Inspektera gärna hundens päls dagligen och se till att pälsen och huden är frisk och utan skador eller tecken på parasiter. Sommartid är det viktigt att plocka bort eventuella fästingar innan de hinner suga blod. 
Det är bra att rengöra pälsen med ett oparfymerat schampo (ej ohyresschampo) med jämna mellanrum. Däremellan kan du duscha bort smuts och damm med ljummet vatten, utan schampo. 

 

Hot spot
Hot spot eller fukteksem drabbar raser med tät päls, till exempel retriever (därför också kallat retrievereksem), rottweiler och schäfer. Bakomliggande orsak kan vara klåda från löss, fuktig päls efter bad, eller schamporester i pälsen. 
Eksemen uppkommer efter något dygn på kinden eller länden. Eksemen fuktar sig och är ömma. Klipp rent pälsen över och runt eksemet och tvätta med vatten. Observera att hunden kan ha rejält ont. Vid stora sår kan man behöva ge lugnande medel för att kunna raka bort pälsen och ibland behöver antibiotika ges. Sök alltid hjälp av veterinär vid större sår.

 

Sårskador
Sårskador kan se mycket olika ut beroende på hur de uppkommit. Om såret glipar behöver det sys för att underlätta läkningen. Det bör då göras inom ett dygn. Akuta, spontana sår, som plötsligt uppkommer på hundens huvud eller länd, kan vara tecken på en bak-terieinfektion, som behöver behandlas av veterinär, eller på så kallat hot spot (fukteksem).

Sticksår:
Sticksår kan vara djupa. Se till att inte något litet föremål, till exempel en sticka, blir kvar nere i såret, eftersom det ökar risken för infektion.
Skärsår:
Skärsår blöder ofta kraftigt. Se upp med pulsåderblödningar.  
Om pulsåderblödning uppstår måste du lägga ett tryckförband. Stora, glipande sår måste ofta sys. Det skall i så fall göras inom ett dygn. Förebygg skärsår genom att kontrollera att det inte finns sönderslaget glas där hunden rastas eller skall arbeta.
Bitsår:
Hundslagsmål resulterar ofta i mer eller mindre allvarliga bitsår. Har din hund varit i slagsmål bör du alltid kontrollera den noggrant. Hittar du ett bitsår bör det alltid undersökas av veterinär, även om det ser ganska oskyldigt ut! Såret kan se litet ut på ytan, men  skadan är oftast mer omfattande än  den ser ut, inte sällan med svåra, underliggande slitskador, som inte syns med blotta ögat. 
Liggsår:
Liggsår bildas ibland på armbågarna hos framför allt tyngre, gamla hundar, som ligger mycket på hårt underlag. Massera med fet salva för att få igång blodcirkulationen. Försök att få hunden att ligga mjukt.
Infekterade sår:
Tecken på infekterade sår kan vara rodnad, värme, lokalt ökad puls, svullnad, feber och varbildning. 
 
Behandla sår så här:
Tvätta smutsiga sår rikligt med vatten, om du inte har tillgång till sårtvättmedel. Undvik att ta puder eller salva på såret, gör bara rent det. Lägg eventuellt ett luftigt bandage. Låt inte hunden slicka eller klia på såret. Sätt på ett tassbandage och använd en krage som skydd om det behövs. Kragen sätts runt halsen på hunden och hindrar den från att klia sig på såret. På apoteket finns olika sorters sårtvättmedel för olika ändamål.
 
Kontakta veterinär:
 • vid glipande sår som måste sys
 • infekterade sår
 • om såret sitter nära ett öga eller en led
 • vid skottskada
 • vid spontant uppkomna sår

 

Massage
Massera gärna din hund själv hemma. De första gångerna du masserar kan det vara bra att följa ett schema så att du inte glömmer någon del av hunden. 
Lättast är att ha hunden liggandes på sidan och massera en sida i taget. Jobba över hundens muskulatur med knådningar och olika tryck. Rörelserna skall vara små och långsamma, så att hunden hinner känna vad du gör. När du har masserat färdigt en sida vänder du på hunden och gör likadant på andra sidan. 
Var noga med att när du väl har börjat massera din hund skall du aldrig lyfta bort båda händerna från hunden. Detta därför att hunden måste veta var du är och vart du är på väg för att kunna slappna av. Om du släpper kontakten så tappar hunden kontrollen. 

Effekter:

 • ökad genomblödning i musklerna vilket ger mer näring och syre till musklerna
 • sänker blodtrycket
 • minskar smärta och muskelspänning
 • frisätter hormonet oxytocin som ger en rofylld känsla
 • möjlighet att förebygga skador
 • ökar kontakt och samhörighet
 • förbättrar pälskvalitet
 

Tassar
Håll torra trampdynor mjuka och smidiga med hjälp av en tassalva. Skölj tassarna rena med ljummet vatten och torka torrt efter smutsiga promenader. 
På vissa raser kan man behöva klippa pälsen mellan trampdynorna. Då är det lättare att hålla tassen torr och ren, vilket minskar risken för svamp- och bakterieinfektioner.
 
Kontakta veterinär:
 • vid sår och bölder i tassen
 • vid påtagligt irriterad hud mellan trampdynorna
 • vid bruten klo

 

Kloklippning
Vänj din hund (redan som valp) vid att vara lugn i din famn samtidigt som du  pillar, trycker och rör vid tassar, ben och klor.
På ljusa klor ser man den rödaktiga pulpan som växer med ut i klon. Klipp strax utanför denna. På svarta klor ser man inte pulpan, då får man klippa bitvis ända tills man ser en svart ring med en vit prick i mitten, det är början av pulpan.
Klipper du sällan växer pulpan med längre ut i klon. Varje gång du klipper retas pulpan tillbaka, dvs klipp lite och ofta. Klipper du i pulpan känns det förstås men det är inget farligt och oftast gör hunden ingen stor affär av det om inte du gör det. Var bara lugn och låtsas som inget hänt och fortsätt klipp så blir det inga problem. Blöder det finns det blodstoppande pulver.

 

Tänder
Det är viktigt att hålla efter hundens tänder, både för att slippa problem med exempelvis tandsten och karies och för att god munhygien är bra för hela hundens hälsa. 
Borsta regelbundet flera gånger varje vecka med tandborste för att förhindra plack och bildande av tandsten. Det finns också speciella munhygieniska tandpastor som hämmar bakterietillväxten i hundens mun. 
Gå gärna till veterinär eller tandhygienist för att få hjälp att hålla efter tandsten. Ge hunden något att tugga på, till exempel ett ben och ge också gärna torrfoder som stimulerar till tuggning. Det finns också speciellt foder och tuggben som i viss mån kan hjälpa till att reducera bakteriemängden i munnen. Undvik godis och söta kakor. 

 

Vaccination
För att skydda din hund och för att hålla de smittsamma sjukdomar som finns i Sverige på en så låg nivå som möjligt, är det viktigt att vaccinera. 
I Sverige vaccinerar vi mot tre virussjukdomar; valpsjuka, parvo och smittsam leverinflammation (HCC), som också kallas virushepatit. Alla tre är mycket smittsamma och plågsamma sjukdo-mar, som kan leda till att hunden dör om den inte får omedelbar veterinärvård. 
För att få delta i kurser, utställningar, jakt- och bruksprov, samt inhysas på hundpensionat krävs vaccinationsintyg. 
Det kan också vara bra att vaccinera mot kennelhosta, som är en besvärlig infektion om den drabbar valpar och äldre, svagare hundar. 
Din hund bör återvaccineras med jämna mellanrum för att behålla skyddet.
 
 
Värmeslag
En hund kan inte svettas som vi men får ibland lite fuktiga tassar vid stress. Att hässja är däremot hundens sätt att sänka kroppstemperaturen. Hunden styr då om blodet så att det går genom munnen. Om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet därför bli motsatt.
Hundar får inte lämnas ensamma i bilen på sommaren, inte ens om bilen står i skuggan. Det är ofta varmare i bilen än man tror och risken att hunden får värmeslag är stor. Det räcker med omkring 20°C i luften, för att temperaturen inne i bilen snabbt skall bli mycket hög, kanske uppemot 85°C. 
 
Om du misstänker att din hund fått värmeslag, gäller det att snabbt få ner kroppstemperaturen under 39°C. Lägg handdukar dränkta med ljummet vatten på hunden. Kontakta omedelbart veterinär, som behandlar med dropp, syrgas, kyla och ibland kramplösande mediciner. 
Förutom att hunden lider oerhört, kan också hjärta, hjärna, tarmar, lever och njure ta stor skada vid för hög kroppstemperatur. Många hundar behöver djursjukhusvård i flera dagar. Dödsfall  av värmeslag förekommer varje sommar. Tänk också på att ha vatten med till din hund vid alla bilturer.
 
 
Åksjuka
Vissa hundar, särskilt valpar, kan bli åksjuka vid resa i bil. Det växer oftast bort när hunden har blivit mer van vid att åka bil, men det är bra att redan tidigt vänja valpen vid kortare bilturer. 
Kör gärna korta turer på ca 10 minuter som avslutas med något roligt för hunden. Undvik att ge mat 2–3 timmar före resan och rasta hunden väl innan.
Låt hunden gärna ha med sig någon leksak eller egen filt. Se till att det är bra ventilation i bilen och rasta hunden ofta om ni reser långt. Tänk på att ha vatten med till din hund vid alla bilturer.
Är hunden nervös och rastlös är det särskilt viktigt att använda transportbur eller hundgaller, så att hunden inte utgör en trafikfara vid körningen. Det finns även speciella säkerhetsbälten för hundar.
 
 
Äldre hundar
Hur gammal en hund blir skiljer sig mellan olika raser. Generellt lever små hundar längre än stora hundar. Mindre raser åldras också senare. Åldersförändringarna börjar hos riktigt stora raser redan vid ca 7 års ålder och hos de mindre raserna vid ca 10 års ålder. 
Även hundar kan bli senila. Symptomen kan vara ett ändrat sovbeteende, till exempel kan den vända på dygnet, och vanka oroligt omkring på nätterna. Eller börjar göra sina behov inomhus. Andra mister orienteringsförmågan och kan till exempel gå in bakom soffan och inte veta hur man kommer därifrån. 
En gammal hund blir lätt passiv om inte du som ägare gör den till en aktiv del i ditt liv. Risken för att hunden ska bli senil ökar också om den är passiv.
 
Den gamla hunden börjar höra sämre och kan bli döv. Även synen och luktsinnet försämras, men luktsinnet är det som åldras minst. Den äldre hunden tycker om fasta rutiner. Allt skall helst vara som det alltid har varit, då känner den sig tryggast. 
En gammal hund behöver fortfarande röra på sig, men gå gärna flera kortare promenader än en väldigt lång per dag. Gå gärna på mjukare underlag så som gräs, äng och skog för att skona lederna. 
Den äldre hunden får oftast sämre blodcirkulation och fryser då lättare, ha gärna ett täcke på när ni är i kallt väder och en varm filt att sova på inomhus.
 
 
Ögon
Inspektera och torka försiktigt ögonen rena om det finns intorkat sekret med en fuktig bomullstuss dagligen. Vissa hundraser har hår som växer kring ögonen som måste klippas eller fästas upp med en rosett för att inte irritera. 
Hundens ögon skyddas av tre ögonlock. Det tredje ögonlocket – blinkhinnan – sitter i ögonvrån och syns knappt. Om hundens öga är irriterat eller skadats, kan hinnan delvis täcka ögat. 
 
Kontakta veterinär:
 • snarast om hunden har ont och/eller inte vill öppna ögat vid skador i eller i närheten av ögat
 • vid ögoninfektion, som inte blir bättre efter cirka tre dygn
 • vid ögonsjukdomar, innan du sätter igång med egen behandling
 • om du tänker använda din hund i avel
 
 
Öron
Genom att regelbundet kontrollera hundens öron, förebygger du öroninflammationer. Ha som vana att titta och lukta i hundens öron, eftersom förändrad lukt och/eller sekret i öronen kan vara ett tecken på sjukdom. Fukta en bomullstuss med rengöringsmedel för öron, eller med barnolja, vira den kring pekfingret och torka bort smuts i ytterörat. 
Torka torrt med en ny tuss. Rengör inte innerörat, utan var rädd om det naturliga vaxskiktet, som skyddar den känsliga hörselgången. 
Har hunden mycket hår i öronen kan det vara bra att försiktigt plocka bort några hårstrån för att förbättra luftcirkulationen i öronen. 
Har hunden onormalt mycket brunt öronvax som sitter fast i hörselgången kan man lösa upp det med ett speciellt öronrengöringsmedel. 
 
Kontakta veterinär:
 • snarast om hunden har ont och/eller vid misstänkt öronskabb
 • vid förändrad lukt i örat
 • vid ökat, förändrat sekret i hörselgången
 • vid smärta, klåda
 • om hunden skakar på huvudet, river sig, gnuggar örat mot föremål och lutar den sjuka sidan nedåt
 
Receptfria preparat går att köpa hos djurkliniker. Två exempel är Specicare Clean Aural® eller OtoClean®. Använd rikligt med lösning minst en gång i månaden. 
 
 
Övervikt
Mellan 30 och 50% av alla hundar och katter är idag överviktiga. Tecken på att ditt djur är överviktigt är:
 • svårt att känna revbenen
 • djuret blir fort trött och andfådd, har svårt att röra sig
 • har ingen midja
 • sover mycket, lat
 
Övervikt innebär en hälsorisk för djur, likaväl som för människor. Inte bara minskar det livsglädjen, försämrar djurets kondition och kan förkorta dess liv, det ökar även risken för djuret att drabbas av ett flertal sjukdomar.
 

 

-->