Allmänna hälsotips

Här följer några allmänna hälsotips för din katt!

Avmaskning
Det är ovanligt att en katt under sin livstid inte besväras av mask vid något tillfälle. Vår rekommendation är att du inte avmaskar din katt förrän du vet att den har mask. På hösten kan det vara dags att lämna in ett avföringsprov om du misstänker att din katt har mask, särskilt om den har gått ute under sommaren. Den vanligast förekommande inälvsparasiten hos katt är bandmask som sprids via råttor och möss.
Kattungar kan avmaskas när de är små och kan vid behov även behandlas vid ankomsten till sitt nya hem.

Kontakta veterinär:

 • om pälsen blir livlös och tråkig.
 • om din katt drabbas av viktminskning och sämre allmäntillstånd.
 • om din katt kräks eller har diarré.
 • om du har svårt att få i din katt tabletter. Vi kan skriva ut recept på ett spot-on-preparat som appliceras på huden i nacken.


Klor
En utekatt sköter klorna själv. Den vässar med nöje klorna mot träden i sitt revir. En innekatt bör få tillgång till en klösbräda eller liknande annars kommer den att använda möbler eller tapeter för detta ändamål. Vissa innekatter behöver även hjälp med kloklippning - klipp bara den yttersta spetsen.

Kontakta veterinär:

 • om du klippt för högt upp och blödningen inte upphör.
   

Päls
En frisk katt tvättar sig flera gånger om dagen och håller på så vis pälsen dammfri och glänsande. En korthårig katt behöver du som regel inte borsta. När din katt fäller bör du däremot hjälpa till med bortstning eftersom den annars får i sig extremt mycket hår när den tvättar sig. En långhårig katt ska borstas minst en gång i veckan så att pälsen inte tovar sig - oftare när den fäller. Kattens päls ska inspekteras dagligen så att du ser att pälsen och huden är frisk och utan skador eller tecken på parasiter.

Kontakta veterinär:

 • om din katts päls blir livlös och tråkig, eller visar tecken på parasiter.


Kastrering
Om din katt inte används i avel rekommenderar vi att den kastreras. Detta  gäller både hon- och hankatter. En honkatt bör inte få p-piller kontinuerligt under flera år bl a på grund av ökad risk för juvertumörer och livmoderinflammation.  Om din katt har någon sjukdom i könsorganen, tumörer i juver, är dräktig, har diabetes eller lider av övervikt så ska inte p-piller ges.

Kastrering är en investering i din katts välbefinnande. Kostnaden är ungefär densamma som när katten får p-piller hela sitt liv. Dessutom minskar risken för ovanstående sjukdomar.


Tänder
Det är viktigt att hålla efter kattens tänder, både för att slippa problem med t ex tandsten och karies och för att god munhygien är bra för hela kattens hälsa. Vid kraftig infektion i munhålan kan i värsta fall även andra organ påverkas. Många katter kan dessutom drabbas av den smärtsamma kroniska tandsjukdomen FORL (Feline Odontoclastic Resorptive  Lesion) som bryter ner tandvävnaden. Andra vanliga problem är att tänderna fraktureras på grund av yttre våld eller att unga katter inte tappar sina mjölktänder som de ska. 

Det är viktigt att inspektera munnen regelbundet. Om din katt tolererar det, borsta tänderna regelbundet med djurtandborste. Det underlättar om du börjar vänja din katt vid tandborstning redan som kattunge. 

Kontakta veterinär om din katt har:

 • dålig andedräkt
 • ansamling av gul-brun tandsten
 • blödande tandkött
 • smärta när den äter, förändrad tugg-ning eller matvanor
 • problem med klåda runt munnen
 • tandlossning
 • onormalt mycket dregel


Vaccination
För att skydda din katt och för att hålla de smittsamma sjukdomarna som finns i Sverige på en så låg nivå som möjligt, är det viktigt att vaccinera. I Sverige vaccinerar vi mot två typer av kattsnuva samt kattpest. Alla tre är smittsamma och besvärliga sjukdomar. Katter dör vanligen inte av kattsnuva, men kan göra det av kattpest. Har man kattuppfödning kan man även vilja vaccinera mot klamydia som ger problem med ögonen. Din katt bör återvaccineras med jämna mellanrum för att behålla skyddet. För att få delta i utställningar och inhysas på kattpensionat krävs vaccinationsintyg.


Viktminskning
Viktminskning kan vara ett symptom på att din katt är sjuk. Kontakta veterinär om du inte hittar någon naturlig förklaring till varför din katt minskar i vikt.
 

Värmeslag
Djur får aldrig lämnas ensamma i bilen, inte ens om bilen står i skuggan. Det är ofta varmare i bilen än man tror och risken att djuret får värmeslag är stor. Det räcker med omkring 22°C i luften, för att temperaturen inne i bilen ska öka, ända upp till 85°C. 
Förutom att katten lider oerhört, kan också hjärta, hjärna, tarmar, lever och njure ta stor skada vid för hög kroppstemperatur. Dödsfall av värmeslag förekommer tyvärr varje sommar. Tänk på att ta med vatten till din katt vid alla bilturer.

Kontakta veterinär:
om du misstänker att din katt fått värmeslag. I avvaktan på veterinärvård kan du lägga handdukar dränkta i ljummet vatten på katten. Det gäller att snabbt få ner kroppstemperaturen under 39°C.
 

Äldre katter
Precis som människan kan våra katter bli gamla och leva länge. När man räknar en katt som gammal är individuellt, men vid 8 år är den medelålders. Den genom-snittliga livslängden är ca 15 år. Med åldern kan din katt drabbas av sjukdomar och besvär.  Hörsel och syn kan försämras. Katter kan även drabbas av beteendeförändringar som påminner om senilitet hos människor. Symptomen kan vara ändrat sovbeteende, högt jamande på nätterna och dålig orienteringsförmåga, vilket kan resultera i att din katt inte längre hittar till t ex toalådan. Om din katt drabbas av ovanstående är det viktigt att matskålarna och toalådan får stå kvar på samma plats som tidigare och att du undviker att möblera om. 

Många äldre katter får problem med trög mage och förstoppning och mår därför bra av att fortsätta att röra på sig. Din katt kan också få problem med sina leder. Detta kan du märka genom att katten kan få det svårare att hoppa upp på saker, att röra sig, att ta sig i och ur toalådan och att bajsa. Du kan hjälpa till med en extra pall vid favoritplatsen, höja upp matskålen och en toalåda med lägre kant. Utöver dessa besvär kan en äldre katt även drabbas av sjukdomar som t ex diabetes, njursvikt och hypertyreoidism (giftstruma). 

Kontakta veterinär:

 • om din katt magrar trots att den äter som vanligt
 • om den dricker och kissar mycket
 • vid kräkningar 
 • vid nedsatt aptit
 • vid ökad aptit


Ögon
Friska katter tvättar i allmänhet rent sina ögon själva. Trubbnosiga och långhåriga katter kan däremot behöva hjälp att rengöra sina ögon. Tvätta rent med lite vatten på en bomullstuss. 
Ibland drabbas katter av ögonsjukdomar eller skador på ögonen. Virus är en vanlig orsak till infektioner medan rivskador eller trafikolyckor är en vanlig orsak till ögonskador. 

Kontakta veterinär:

 • om din katt har ont och/eller inte vill öppna ögat
 • om ögat förändrat färg eller är väldigt varigt/kladdigt
 • om din katt plötsligt verkar se dåligt


Ökad aptit eller törst
Det kan vara svårt att avgöra vad som är normal aptit eller törst hos en katt, men en plötslig ökning kan ibland vara ett tecken på att någonting är fel. Ökad aptit kan bero på t ex diabetes eller mask.

Kontakta veterinär om du inte hittar en rimlig orsak till en plötslig ökad törst eller aptit hos din katt.


Öron
Kontrollera regelbundet din katts öron. Ha som vana att titta och lukta i öronen, eftersom förändrad lukt och/eller sekret i öronen kan vara ett tecken på sjukdom.
En av kattens vanligaste parasiter är öronskabb som lever i huden i öronen. Detta drabbar framför allt kattungar och äldre katter. 
Vanligen förekommande symptom är kraftig klåda och huvudskakningar. Ofta ser man sår på halsen där katten kliat sig. Öronen är ofta helt igenfyllda med brunsvart torrt sekret. 

Kontakta veterinär:

 • om din katt har klåda
 • om din katt har onormalt öronsekret

 

Övervikt
Mellan 30 och 50% av alla katter och hundar är idag överviktiga. Tecken på att din katt är överviktig är:

 • svårt att känna revbenen
 • blir fort trött och andfådd, har svårt att röra sig
 • har ingen midja
 • sover mycket, lat
 • dåligt humör

Övervikt innebär en hälsorisk för djur likväl som för människor. Inte bara minskar det livsglädjen, försämrar djurets kondition och kan förkorta dess liv, det ökar även risken för djuret att drabbas av ett flertal sjukdomar.

Kontakta veterinär om du vill ha kostrådgivning eller vill att din katt ska delta i ett viktminskningsprogram.

-->