Fåglar

Jag ger min fågel frön. Räcker det eller behöver jag ge den extra vitamintillskott?
Svar: Vi rekommenderar alltid ett helfoder/pellets för papegojfåglar. Äter fågeln detta behöver man inte tänka på några extra tillskott. Fröblandning är inte ett helfoder.'


Min fågel har diarré. Vad skall jag göra?
Svar: För det först är det viktigt att veta att fågelns spillning är uppdelad i tre delar, avföring (brukar vara grön/brun/svart) urarter (det vita) och urin (genomskinlig vätska). Om avföringen är lös har fågeln diarré. Detta kan bero på flera olika orsaker och bör undersökas av en veterinär.


Min fågel kräks ofta mot sin spegelbild. Är det farligt?
Svar: Förmodligen uppvaktar din fågel sin fågelbild. Kräkningar kan leda till en så kallad krävinflammation. Symptomen är ihållande kräkningar. Ofta kan man se att fågeln är kladdig på huvudet av uppkastningar. En krävinflammation skall behandlas av veterinär.


Min undulat ser krustig/torr ut på benen och runt näbben, vad är detta?
Svar: Troligen är det skabb. För att bli av med det krävs receptbelagda preparat. Boka tid hos veterinär.


Min fågel sitter uppburrad och sover mer än vanligt. Vad kan det bero på?
Svar: Så ser en sjuk fågel ut. I naturen stöts en sjuk fågel ut från flocken på grund av att den drar till sig uppmärksamhet från rovdjur. In i det sista försöker därför fågeln att se frisk ut. Då det gått så långt att du som djurägare ser fågeln trött och uppburrad bör du så fort som möjligt boka tid hos veterinär.


Varför plockar sig min fågel?
Svar: Plockning är ett allvarligt symptom. Det kan bero på en mängd olika orsaker och skall utredas av veterinär.

-->