Äldre katter

Precis som människan kan våra katter bli gamla och leva länge. När man räknar en katt som gammal är individuellt, men vid 8 år är den medelålders. Den genomsnittliga livslängden är ca 15 år. Med åldern kan din katt drabbas av sjukdomar och besvär.

Hörsel och syn kan försämras. Katter kan även drabbas av beteendeförändringar som påminner om senilitet hos människor. Symptomen kan vara ändrat sovbeteende, högt jamande på nätterna och dålig orienteringsförmåga, vilket kan resultera i att din katt inte längre hittar till t ex toalådan. Om din katt drabbas av ovanstående är det viktigt att matskålarna och toalådan får stå kvar på samma plats som tidigare och att du undviker att möblera om.

Många äldre katter får problem med trög mage och förstoppning och mår därför bra av att fortsätta att röra på sig. Din katt kan också få problem med sina leder. Detta kan du märka genom att katten kan få det svårare att hoppa upp på saker, att röra sig, att ta sig i och ur toalådan och att bajsa. Du kan hjälpa till med en extra pall vid favoritplatsen, höja upp matskålen och en toalåda med lägre kant. Utöver dessa besvär kan en äldre katt även drabbas av sjukdomar som t ex diabetes, njursvikt och hypertyreoidism (giftstruma).

Kontakta veterinär:

  • om din katt magrar trots att den äter som vanligt
  • om den dricker och kissar mycket
  • vid kräkningar
  • vid nedsatt aptit
  • vid ökad aptit