Diarré och kräkningar

När hunden kräks och har diarré förlorar den vätska. Hos små eller unga hundar kan det snabbt ge upphov till allvarlig uttorkning medan stora hundar klarar det bättre.
Magsjuka kan orsakas av att hunden ätit något den inte tål, av olika virus eller bakterier.

Kräkningar – svält hunden
Vid kräkning är det lämpligt att helt ta bort maten under ett par timmar och därefter starta med upprepade små portioner av lättsmält föda. Vattentillgång är viktigt, men kan även behöva begränsas så att hunden bjuds små mängder i taget. Vissa hundar vill dricka för mycket vatten på en gång och kan kräkas på grund av det. Små valpar förlorar snabbt sin vätskebalans och kan inte vara utan foder och vatten länge.

Diarré – ge skonsam kost
Om en hund får diarré bör skonkost (t.ex. kokt ris och fisk) eller speciell dietkost ges, eventuellt efter ett par timmars vila från matintag då belastningen på mage och tarm behöver minskas. Däremot är det viktigt att de har tillgång till vatten.

Ge små portioner 6–8 gånger under det första dygnet. Öka gradvis portionsstorleken och minska antalet mål gradvis under de första dygnen. Då hunden mår bra och har stabil normal avföring, kan det vanliga fodret gradvis blandas in.

Det finns bra medel som lindrar uppkommen diarré, till exempel Canikur, Diarsanyl, Pro-kolin och FortiFlora. De finns att köpa på apoteket eller hos din veterinär.
Blir diarrén intensiv och framför allt om den blir blodig, eller om din hund får ett påverkat allmäntillstånd, ska veterinär uppsökas.

Vätskeersättning
Ge din hund 1,5 deciliter (0,15 l) vätskeersättning per kilo kroppsvikt och dygn, för en 30 kilos hund blir det cirka 4,5 liter.