Kaniner och gnagare

Min kanins ögon rinner. Kan det vara en ögoninfektion?
Svar: Ja det kan vara en infektion eller en skada på ögat men det kan också bero på tandproblem. Tandrötter kan växa fel och trycka på tårkanaler som då orsakar rinnande ögon. Ta kontakt med veterinär för att få rätt behandling.

Min kanin/marsvin har inte ätit på två dagar. Kan det vara allvarligt?
Svar: Det skall tas på största allvar! Djuret skall omedelbart åka till veterinär. Kaniner, marsvin och chinchillor har ett mag- och tarmsystem som alltid skall vara igång, genom att djuret hela tiden äter. Om systemet stannar av på grund av att djuret slutar äta kan läget snabbt bli akut. Tarmen och magsäcken jäser/blåser fort upp sig, dessa djur kan inte kräkas, och i värsta fall kan magsäcken spricka och djuret dör.

Min kanin har diarré till och från men är pigg. Vad kan jag göra?
Svar: Många kaniner får diarré på grund ut av att de äter för lite hö. I naturen är dessa djur strikta gräsätare, hö. Hela deras mag- och tramsystem är uppbyggd för att äta hö. Vid för stor förtäring av pellets, grönsaker och frukt får de lätt diarré. Så länge din kanin är pigg kan du sätta den på en strikt hödiet, hö och vatten, i några veckor. Om kaninen fortfarande har diarré efter en vecka bör veterinären kontaktas. I hö finns allt en vuxen kanin behöver rent näringsmässigt.

Mitt marsvin kliar sig hysteriskt. Har hon ohyra?
Svar: Ohyra är relativt vanligt på marsvin. Det finns många olika sorters parasiter och det är viktigt att det blir rätt behandling. Ofta krävs preparat som är receptbelagda. Boka tid hos veterinär.