Öron
Genom att regelbundet kontrollera hundens öron, förebygger du öroninflammationer. Ha som vana att titta och lukta i hundens öron, eftersom förändrad lukt och/eller sekret i öronen kan vara ett tecken på sjukdom. Ser allt bra ut så bör man ej rengöra i onödan.
Vid rengöring, fukta en bomullstuss med rengöringsmedel för öron, vira den kring pekfingret och torka bort smuts i ytterörat.
Torka torrt med en ny tuss. Rengör inte innerörat, utan var rädd om det naturliga vaxskiktet, som skyddar den känsliga hörselgången.
Har hunden mycket hår i öronen kan det vara bra att försiktigt klippa bort några hårstrån för att förbättra luftcirkulationen i öronen.
Har hunden onormalt mycket brunt öronvax som sitter fast i hörselgången kan man lösa upp det med ett speciellt öronrengöringsmedel.
Kontakta veterinär:
- snarast om hunden har ont och/eller vid misstänkt öronskabb
- vid förändrad lukt i örat
- vid ökat, förändrat sekret i hörselgången
- vid smärta, klåda
- om hunden skakar på huvudet, river sig, gnuggar örat mot föremål och lutar den sjuka sidan nedåt
Det kan vara ett symptom på hudallergi om hunden har kroniska öronbesvär och då bör den utredas av hudinriktad veterinär. Efter provtagning används ofta receptfria preparat som går att köpa hos djurkliniker eller på apotek. Två exempel är Specicare Clean Aural® eller OtoClean®. Använd rikligt med lösning minst en gång i månaden.