Skapa ett kattvänligt hem

Våra katter har viktiga resurser som de alltid måste ha tillgång till för att må så bra som möjligt: mat, vatten, toalåda, gömslen, sovplatser, utkiksplatser samt klösmöjligheter och tillgång till aktivering.
Dessa resurser ska finnas i minst samma antal som du har katter hemma.

Mat och mat/vattenskål
Använd gärna låga och vida skålar då katten har känsliga morrhår. Undvik plastskålar då vattnet kan ta smak av plasten. En del katter föredrar rinnande vatten och då kan man skaffa vattenfontän. Placera matskålen en bit från vattenskålen och sätt gärna ut flera vattenskålar på olika platser. Byt vatten dagligen.

Utfodra gärna mat flera gånger per dag då det är normalt för katten att äta lite och ofta. Har du flera katter behöver du flera matplatser, de ska inte äta bredvid varandra då det kan vara stressande,  att äta är inte en social handling för tamkatten.

Toalåda
Välj låda efter din katts behov (storlek, kanthöjd, täckt alt. öppen) och räkna med en låda per antal katt plus en extra.
Lådan placeras i ett lugnt välventilerat och lättillgängligt utrymme, långt från mat och vattenskålar. Placera inte flera lådor bredvid varandra utan i olika utrymmen.
Vilken typ av sand man väljer är en smaksak, prova dig fram och se vilken sort din katt föredrar, den ska dock inte vara parfymerad utan neutral i doften.
Ta bort urin och avföring dagligen och rengör hela lådan en gång i veckan.

Gömställen
Katter vill gärna ha tillgång till utrymmen att gömma sig i, som till exempel korgar, garderober, lådor eller möjlighet att få krypa under täcket i sängen.

Sova/vila
Anordna viloplatser på olika ställen i hemmet.

Utkiksplatser
Fönsterplatser tycker många katter är spännande, där kan de sitta och titta på världen utanför.
Inne kan man ordna klätterträd och hyllor på väggen, bara fantasin sätter stopp för vad vi kan erbjuda våra katter!

Klösmöjligheter
Klösträd eller klösbrädor finns att köpa eller tillverka själv, klösytan bör vara så lång att katten kan sträcka ut sig i full längd. Din katt kommer klösa oavsett om den får en plats eller inte att göra det på, tex soffan.

Aktivering
Umgås med din katt dagligen genom att leka, gosa och borsta den. Ge katten tid utomhus om praktiskt möjligt.
Lek med din katt, tänk på att en innekatt behöver underhållning dagligen. Låt inte alla leksaker ligga framme hela tiden utan förvara dem i en låda och plocka fram några i taget och byt ut dem ofta så det blir variation.
Det finns många olika aktiveringsleksaker, testa dig fram vad din katt uppskattar.
Var försiktig vid lek med laserpekare då den kan orsaka frustration, leken bör alltid avslutas med en belöning, då man låter laserpekaren stanna på en leksak eller godis och katten då kan ta sitt ”byte”.
Radio och tv kan användas om katten är ensam hemma, speciellt om du har en orolig katt som reagerar på ljud utifrån eller från trapphus.

Transportbur
Placera gärna transportburen någonstans i hemmet. Bädda med en mjuk filt och en ovanpå så blir den en naturlig del av kattens tillvaro och inte en otäck sak som endast plockas fram när något obehagligt ska hända.