Värmeslag kanin

Under våren och sommaren kan temperaturen snabbt stiga under dagen, även på en plats i skuggan. Kaniner är värmekänsliga, de trivs bäst i upp till 15-21 grader och blir lätt påverkade och uttorkade om det är för varmt. Det är händer att kaniner avlider av värmeslag.

Symptom på värmeslag hos kanin
– Kaniner reglerar värme via venerna i öronen och när detta inte är tillräckligt börjar de andas snabbare och mer forcerat genom nosen. De kan inte hässja som exempelvis hundar gör när de blir varma.
– Blir kaninen uttorkad stannar mag/tarmrörelserna och kaninen får ont i buken och slutar äta.
– Varma kaniner ligger ofta trötta, utsträckta och andas snabbt med korta andetag. Överhettning kan orsaka lungödem vilket leder till tung andning eller akut andnöd och ibland kan man se skum i näsborrarna.

Vad gör man om kaninen har fått värmeslag?
– Man behöver snabbt få kaninen till en sval plats.
– Kyl öron och kropp med svala, fuktade handdukar.
– Få i kaninen vätska och fibrer (matning med Critical care).

OBS! Är kaninen tydligt slö bör man uppsöka veterinär direkt! Börja behandlingen redan hemma med att vira in kaninen (framför allt öronen) med blöta och svala handdukar innan ni åker till veterinären.
Hos veterinären behövs många gånger dropp, medicinsk behandling och syrgasbehandling om kaninen har jobbigt att andas.

Tänk också på:
– De flesta kaniner fäller sin päls under våren och har då mer hår i magsäcken och tarmen än normalt. Det är då extra viktigt att de håller i gång sin tarmmotorik genom att röra på sig och äta mycket hö. Om de blir slöa och lätt uttorkade av värmen ökar risken markant för ett hårbollsstopp i tarmen vilket kan bli ett livshotande tillstånd.
– Borsta bort fällhår dagligen under fällperioden. Ett tips kan vara att dra en fuktad handduk över kroppen så följer flygiga hår med.
– Kontrollera att kaninen har tillgång till färskt kallt vatten och en skuggig plats/ svalt gömställe i buren, gärna på en plats där vinden fläktar något.
– Även innekaniner kan få värmeslag, se till att de är i ett svalt rum med rullgardiner/gardiner att dra för när solen letar sig in, gärna med en fläkt i rummet.
– Se till att kaninen alltid har tillgång till hö.
– Kontrollera avföringens utseende och mängd dagligen.
– Precis som med alla andra djur så ska man inte lämna sin kanin i en varm bil!

Var observant på soliga, varma dagar och hör av er till oss på Blå Stjärnan om ni har några funderingar!