Så här ser det ut när din bästa vän sover över hos oss.

Man kan ha många funderingar som orolig djurägare, vi vet alla hur det känns att lämna ifrån sig sin familjemedlem i en jobbig situation.

 

Kompetens och hängiven personal
Vi är förstås fullt medvetna om att det är jobbigt att lämna sin bästa vän hos oss.
Nästan alla som arbetar här har egna djur och förståelse för att du som djurägare är orolig. Därför är vi måna om att din bästa vän ska ha det så bra som det bara är möjligt under sin vistelse här hos oss.

Blå Stjärnans Djursjukhus är bemannat med veterinärer och vårdpersonal dygnet runt, årets alla dagar. Det innebär att vi hela tiden finns i närheten och kontinuerligt tittar till våra patienter.

Komfortabelt och tryggt boende
När din familjemedlem blir inskriven och ska tillbringa natten hos oss kommer han/hon få en egen trygg och ombonad bur att installera sig i.

Som hund får man en bur beroende på hur stor man är och vilket rörelsebehov man har. Vi har det uppdelat så att en del av vårdavdelningen är för stora hundar och en annan del är för små hundar. Man får madrass, filtar och vattenskål i sin bur.
Medicinering, matning och rastning sker enligt alla planer och rutiner, men skulle man bli kissnödig någon extra gång så tar vi självklart en till promenad ute i rastgården oavsett det är dag eller natt. Ibland kan det vara skönt att bara komma ut och få lite luft och nosa i gräset.

Är man katt får man en bur med glasruta som är placerad i ett högre läge så man kan ligga och spana från sin plats. Alla katter bor avskilt från hundarna. Burarna är mjukt inredda med filtar och kattbäddar och varje katt har en egen kattlåda. Medicinering och matning sker enligt planering.
Alla burar följer jordbruksverkets riklinjer.

Våra hundrastgårdar
Vi har tre stora rastgårdar för våra inneliggande hundar. Dessa är uppdelade för IVA-patienter, vårdpatienter samt en avskiljd för infektionsavdelningen.
Här får hunden komma ut, ta en promenad och nosa i gräset och förhoppningsvis njuta lite av solen. Hunden är alltid kopplad och rastas tillsammans med sin djurvårdare som iakttar rörelser och allmäntillstånd.

Vi serverar mat för alla smaker
Skonkost? En köttbulle eller kokt torsk? Mjukmat eller torrfoder?


Matvagnen för våra inneliggande hundar och katter försöker fresta patienter som inte mår bra och som saknar sin husse och matte. Vi har ett brett sortiment av mat och mediciner men om ditt djur äter specialkost eller mediciner hemma är det bra om du kan lämna det vid inskrivning.
Veterinären bestämmer vad och hur mycket mat varje patient ska ha utifrån djurets dygnsbehov och sjukdomstillstånd. Patientens djurvårdare eller djursjukskötare väger upp rätt mängd och sitter med och fjäskmatar om det behövs. Att få i sig mat är viktigt för tillfrisknandet!

Daglig kontakt med husse och matte
Alla våra veterinärer går dagliga ronder. Överlämningar sker mellan skift, till exempel när nattpersonalen ska lämna över till dagpersonalen. Då går personalen rond och får en lägesrapport om hur natten har varit och information om vilka vidare behandlingar och undersökningar som kan vara aktuella för varje patient.
Efter att alla patienter rondats på dagtid så ringer veterinären upp djurägaren för en uppdatering om läget. Det är många patienter och många djurägare att ringa, därför kan det dröja lite innan du hör något från oss.

Kvällar och helger
På kvällar och helger har vi inte samma resurser i huset, detta gör att större utredningar och operationer till största del sker dagtid på vardagar. Akuta operationer och provtagningar sker självklart dygnet runt, året runt. Det är framför allt dagtid på vardagar som utredningar tas framåt på stabila patienter, då vi har så mycket kompetens och resurser som möjligt på plats.

Våra olika avdelningar
Vilken avdelning man hamnar på hos oss vid inskrivning beror på hur dålig man är och självklart vilken typ av djur man är. Patienter som är i kritiskt tillstånd, tex med andningsproblem, hamnar på vår intensivvårdsavdelning (IVA) och här är bemannat varje minut dygnet runt med ständig övervakning över patienterna. Här ligger djur som kan vara i behov av syrgasbur eller kanske vara uppkopplade mot EKG för att följa hjärtats rytm/slag.

På vårdavdelningen hamnar stabila patienter som kommer till oss, uppdelade i olika rum med burar anpassade för stor hund, liten hund eller katt. Här är det också bemannat dygnet runt, men då det är stabila patienter behövs inte den övervakningen som finns på IVA. Skulle någon patient vara lite extra orolig och gnällig och vill ha sällskap så finns möjlighet att få komma ur sin bur en stund och ligga i vårdavdelningens centrum där man får vara med och se på när tex matvagnen förbereds, och kanske får man då smaka en liten extra godbit. Om ditt djur har hosta, snuva eller diarré  finns det en risk att det smittar. Då får djuret bo på infektionsavdelningen. Det säkerställer att ett smittsamt djur inte kan föra smittan vidare till någon annan. Våra strikta hygienrutiner förhindrar även att man blir smittad av något annat när man redan är nedsatt.

13 april 2022 (178).JPG

Vi har också andra djur än hundar och katter som övernattar hos oss. Vår exotiska avdelning är separerad från hund och katt.
På Exo-avdelningen finns anpassade burar för kaniner, fåglar, reptiler, råttor mm. Alla utrustade efter varje djurarts behov. Fåglarna får till exempel sitta i klimatburar med värme och hög luftfuktighet. Kaniner och gnagare erbjuds alltid flera olika slags hö och har minst ett gömställe i sin bur.

Alla djur som inte äter själva matas kontinuerligt under dygnet och får dropp efter behov.

På vår Exo-avdelning tas ditt djur omhand av personal som är särskild utbildad inom exotiska djur. Under vistelsen behöver ditt djur oftast inte lämna avdelningen eftersom rondning, vanlig diagnostik såsom röntgen, blodprov m.m. samt operationer sker inom avdelningens egna väggar.

Vid hemgång
När du kommer för att hämta ditt djur börjar vi med att göra klart betalningen, så att du sedan kan ha fullt fokus på veterinärerns instruktioner och kan ägna din uppmärksamhet åt ditt djur utan avbrott i receptionen på er väg hem. De flesta hemgångar sker mellan klockan 14.00-16.00. Om din hund har gjort ett ortopediskt ingrepp, till exempel patellaluxation eller diskbråck, så får ni träffa en sjukgymnast innan ni åker hem. Ni får en genomgång om vilket rörelseschema som passar för er hund, tips på övningar ni ska fortsätta med hemma osv. I många fall får man komma tillbaka till rehab för fortsatt behandling.
Vår rehabavdelning är utrustad med bland annat simbassäng och vattentrask (du kan läsa mer om vår rehabavdelning här). Även katter kan behöva gå på rehab, men vanligaste patienterna är hundar.