Julens faror

Choklad
Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar och katter, ju högre kakaohalt desto giftigare, (katter är dock sällan intresserade av att äta choklad). Mörk choklad innehåller mer kakao än ljus choklad, som mest innehåller socker. 

De flesta hundar som äter choklad får oftast mildare förgiftningssymptom som illamående, dregling, kräkningar och diarré. I sällsynta fall kan ett högt intag av mörk choklad, i kombination med en liten hund, dock leda till koma och död.

 • Hundar över 38 kg kan äta en hel Paradiskartong utan att bli förgiftade. Asken kan dock vara dödlig för en 8 kg hund. (Paradis innehåller bara ljus choklad)
 • Hundar över 68 kg kan äta en hel Aladdinkartong utan att bli förgiftade. Asken kan vara dödlig för en 14 kg hund. (Aladdin innehåller blandad ljus och mörk choklad)

Kontakta veterinär om djuret ätit framförallt mörk, eller stor mängd, choklad. Det underlättar veterinärens bedömning om ni vet kakaohalten i procent och mängden choklad som djuret ätit! Hundar som bedöms vara i riskzonen för chokladförgiftning rekommenderas att uppsöka veterinär för att kräkas.

 (OBS- ge aldrig något själv hemma för att kräka hunden, då detta kan orsaka förgiftning i sig)

Chokladräknare hittar du här - den ersätter inte konsultation med veterinär utan är endast avsedd som vägledning.

 

Snöre/julgranspynt
En julgran kan vara en lockande frestelse för en lekfull katt eller hund. Det finns julgranspynt och glitter att stjäla, barr att tugga på och grenar att klättra uppför! 


Men se upp, för leken kan sluta illa om djuret tuggar i sig glitter eller ett presentsnöre! Katter, till exempel, har bakåtvända ”piggar” på tungan, som gör att de har svårt att spotta ut ett snöre eller dylikt. Dessa fastnar därmed lätt under tungan eller i magsäcken och leder till att tarmen ”träs upp” på snöret, vilket kan orsaka stora skador på tarmen och gör att djuret måste opereras akut.

 •  Om du vet att ditt djur ätit ett snöre så rekommenderas att ni uppsöker veterinär snarast, då man i många fall kan få upp snöret genom en framkallad kräkning.
 • Om din katt eller hund plötsligt börjar kräkas kraftigt, inte vill äta och får allmänt nedsatt allmäntillstånd, så bör veterinär uppsökas akut.  

Så var det en sak till… viftande svansar och levande ljus är aldrig en bra kombination!

 

Julmat
Visst kan det vara svårt att motstå ett par bedjande hundögon vid julbordet, men fall inte för djurets charm! Julens mat är salt och fet och passar inte våra djur. Fet mat kan orsaka en inflammation i bukspottskörteln, en så kallad pankreatit. Det ger symtom som till exempel kraftig kräkning, inappetens och buksmärtor, och oftast står hunden eller katten i en så kallad böneställning. 


Rätter med lök och vitlök ska också undvikas, till exempel pyttipanna, då större mängder lök kan orsaka allvarlig blodbrist med trötthet och nedsatt aptit som följd.

 

Nötter, russin, växter…
Nötter med skal är inte farliga i sig, men de kan med lätthet sväljas av en hund eller katt och därmed fastna på sin väg ut genom tarmen. Även olika fruktkärnor - persikokärnor är en klassiker, har för ovana att parkera sig i en liten katt- eller hundtarm. Vanliga symptom vid en så kallad "främmande kropp" i tarmen är: slöhet, intensiva kräkningar och nedsatt allmäntillstånd. 

Så var det russinen – ge ALDRIG russin eller vindruvor till din hund eller katt! Några få russin kan leda till akut njursvikt. Kontakta alltid veterinär om du misstänker att din fyrfota vän fått i sig russin, i många fall går det att kräka djuret omedelbart efter intag.
Det finns också flera julväxter som är giftiga, vissa ger irritation av mag- och tarmkanalen, medan andra, tex lilja, kan orsaka akut njursvikt, framför allt på katt. Har du ett tuggbenäget djur bör du se upp med till exempel julros, mistel, julstjärna, amaryllis, lilja och hyacint. Det bästa är att inte har några av dessa växter hemma!

 

Talgbollar och kottar
Även utomhus finns frestelser och nu tänker vi på kottar eller talgbollar som kan vara spännande att undersöka. Kottar kan lätt sätta sig på tvären i tarmen om djuret äter det, likväl som nätet kring talgbollen. Hamnar talgbollens feta innehåll i magen kan det orsaka kräkningar eller bukspottkörtelinflammation. Även ett smaskigt skink- eller kasslernät ska aldrig ges till hunden eller katten, av samma skäl som ovan.

 

Fyrverkerier
Nyår kan vara en mycket jobbig tid för våra fyrbenta familjemedlemmar.  

Det man kan göra för att dämpa oron är att låta hunden/katten:

 • vara i en trygg miljö
 • se till att ha tagit en längre promenad med hunden under dagen
 • aktivera med leksaker så fokus sätts på leken
 • ha lugnande bakgrundsljud, tex musik eller tv-sorl
 • dra för gardiner och persienner
 • behåll lugnet själv. Glöm inte att våra fyrfota vänner är specialister på att läsa av hur vi själva känner oss, är du orolig för att ditt djur ska bli oroligt så märker djuret av det.  
 • se till att katten är inomhus under hela nyårsafton och att den har ett mysigt krypin där den kan dra sig tillbaka.

I vår butik finns receptfria hjälpmedel för både hund och katt som lugnar och minskar stressen.

Vissa hundar behöver dock receptbelagda läkemedel, och vi rekommenderar därför att ni bokar tid till veterinär i god tid innan nyår för undersökning av hjärtat och eventuella blodprover.

 

Tillbaka

-->