Bilddiagnostik

För att veterinären skall kunna ställa en så exakt diagnos som möjligt har vi på Blå Stjärnan gjort stora investeringar i den senaste tekniken inom
röntgen, ultraljud, datortomograf och MRI. Det gör att vi kan få fram väldigt tydliga bilder på organ, skelettdelar och mjukdelar.

På vår röntgenavdelning arbetar dagligen en utbildad röntgensköterska och en specialutbildad veterinär. En röntgenundersökning är ett snabbt och säkert sätt att få en bedömning av till exempel leder, lungor och buk. Vi utför även avancerade röntgenundersökningar där vi kan röntga rygg, ryggmärg, urinblåsa och urinvägar med kontrastmedel för att ställa rätt diagnos.

CT – Datortomografi

CT är en skiktröntgenteknik som ger tvärsnittsbilder av patienten och gör det möjligt att få fram information om mjukdelar och skelett som man med vanlig röntgen inte kommer åt. Alla typer av smådjur även de exotiska kan undersökas i datortomografen.

HD-AD röntgen

Nya regler gäller från den 5:e oktober 2020 vid röntgenundersökning av din hunds höftleder eller armbågar om röntgenbilderna skall avläsas av SKK. Innan du bokar en tid hos oss för röntgenundersökning, måste du beställa en avläsning av röntgenbilderna hos SKK.

Läs mer och boka röntgenavläsning hos SKK via denna länk.

PennHip-röntgen

Vi på Blå Stjärnans Djursjukhus erbjuder PennHip-röngten rutinmässigt med certifierade PennHip-röntgare och certifierad PennHip-veterinär.

PennHip är en röntgenmetod för att tidigt upptäcka slapphet och höftledsdysplasi i höfterna hos hund. PennHip är mer tillförlitlig än ”standard” röntgen när det gäller att utvärdera slappheten i höfterna och kan utföras från 16 veckors ålder. Artros är följden av höftledsdysplasi/HD och PennHip kan med hög säkerhet förutsäga om hunden kommer att utveckla artros i höfterna till följd av slappheten.

Ultraljud

Vi har fem högpresterande ultraljudsmaskiner som kontinuerligt används av specialiserade veterinärer. Med hjälp av ultraljud kan vi diagnostisera en rad olika sjukdomar, undersöka hjärtat, urinvägar och göra dräktighetsundersökningar som några exempel.