Intensivvård

13 april 2022 (366).JPG

Till vår intensivvårdsavdelning (IVA) kommer de djur som behöver extra övervakning, exempelvis hundar och katter med epileptiska kramper, och kritiskt sjuka eller skadade djur som behöver avancerad djursjukvård.

På IVA finns övervakningsutrustning för att till exempel mäta syremättnad i blodet, EKG och blodtryck. Vi har även en intensivvårdsventilator som hjälper patienter med svåra andningsbekymmer. Hit kommer de patienter som får blodtransfusion, är i extra behov av syrgas eller behöver frekvent tät övervakning.

Avdelningen bemannas dygnet runt av en specialutbildad IVA-sköterska (legitimerad djursjukskötare) som ansvarar för kontinuerlig övervakning med täta provtagningar och medicineringar, en ansvarig veterinär som ordinerar behandling, övervakning och medicinering samt djurvårdare som assisterar vid provtagningar och behandlingar, bäddar om, matar och rastar patienterna.

På Blå Stjärnans Djursjukhus har vi även en blodbank för både hund och katt, vilket är ovanligt i Sverige. Hundblodbanken har funnits i många år medan kattblodbanken startades upp år 2006. Våra blodbanker gör det möjligt för oss att ge avancerad akutsjukvård dygnet runt.