Vaccination

Hundar

För att skydda din hund, och samtidigt ta ditt ansvar som hundägare för att hålla de smittsamma sjukdomar som finns i Sverige på en så låg nivå som möjligt, är det viktigt att vaccinera.

I Sverige vaccinerar vi mot tre virussjukdomar valpsjuka, parvo och smittsam leverinflammation (HCC), som också kallas virushepatit. Alla tre är mycket smittsamma och plågsamma sjukdomar, som kan leda till att hunden dör om den inte får omedelbar veterinärvård. Sjukdomarna är anmälningspliktiga enligt Jordbruksverkets föreskrifter. För att få delta i kurser, utställningar, jakt- och bruksprov, samt inhysas på hundpensionat krävs vaccinationsintyg. Dessutom kan man vaccinera mot kennelhosta, som är en besvärlig infektion om den drabbar valpar och äldre, svagare hundar.

Valpar har ett visst skydd om tiken är vaccinerad, men skyddet försvinner i regel efter ca 8 veckor, varför valpen bör vaccineras en gång innan den hämtas hos uppfödaren. Din hund bör också återvaccineras med jämna mellanrum för att behålla skyddet. Rådgör med oss för lämpligt vaccinationsschema.
För hundar som förs in till Sverige, gäller särskilda regler för rabiesvaccination.

Katter

För att skydda din katt och för att hålla de smittsamma sjukdomar som finns i Sverige på en så låg nivå som möjligt, är det viktigt att vaccinera. I Sverige vaccinerar vi mot två typer av kattsnuva samt kattpest. Alla tre är smittsamma och besvärliga sjukdomar. Katter dör inte vanligtvis av kattsnuva, men kan göra det av kattpest. Har man kattuppfödning kan man även vilja vaccinera mot klamydia som ger problem med ögonen. Din katt bör återvaccineras med jämna mellanrum för att behålla skyddet. För att få delta i utställningar och inhysas på kattpensionat krävs vaccinationsintyg.

För katter som förs in till Sverige, gäller särskilda regler för rabiesvaccination.