Sista stunden

Som djurägare måste de flesta någon gång fatta beslutet att låta sitt husdjur somna in. Detta sker oftast när djuret blivit gammalt och fått problem med inre organ, men det kan även vara en svår obotlig sjukdom eller skada som gör att det blir dags att ta farväl.

Oavsett anledning är det en stor sorg som kan vara svår för omgivningen att helt förstå. Vi på Blå Stjärnan vet vad det innebär och många av oss har varit i samma situation med våra egna djur. Det kan vara skönt att prata med någon utomstående om ditt djurs hälsotillstånd och vi lyssnar gärna.

På Blå Stjärnan har vi ett särskilt rum där du och ditt djur kan dela er sista stund tillsammans i lugn och ro. Rummet är tyst, ombonat med filt och madrass, lugnande färger och genomtänkt behaglig belysning som går att ställa in som man själv vill ha det.

Försök finna tröst i att våra djur har privilegiet att kunna få somna in sakta och lugnt utan smärta. Vi har möjlighet att låta våra djur slippa onödigt lidande under den sista tiden i livet. Beslutet är oerhört jobbigt, men det tas av kärlek till vår vän och familjemedlem.

Inför besöket 

För att allt ska gå så smidigt som möjligt vill vi att du ringer vår växel och bokar en tid för undersökning hos veterinär, eller om du redan bestämt dig, för avlivning. Räkna alltid med att just det här besöket kan ta lite längre tid än vid vanliga besök. Just för att det ska gå så lugnt och stilla tillväga som möjligt. 

 • Du som kommer hit behöver legitimera dig, och om någon annan än ägaren kommer med djuret så behöver denna en skriftlig fullmakt från ägaren, där det står att djuret får avlivas.
 • Kontrollera gärna om djuret är livförsäkrat och om livförsäkringen fortfarande gäller. Om du har en giltig livförsäkring så ska veterinären skriva ett så kallat livintyg.
 • Tänk igenom vilka som ska närvara under besöket. Om barn ska vara med är det bra att förbereda dem på vad som kommer att hända. 
 • Fundera över om du klarar av att vara med under själva avlivningen. De flesta brukar välja att vara med men det är fullt förståeligt om du inte orkar med det.
 • Tänk också igenom om du vill se ditt djur efter insomnandet, och fundera över hur du vill att kroppen ska hanteras. Separat kremering innebär att du får tillbaka askan, medan vanlig kremering innebär att djuret kremeras tillsammans med andra djur. Du kan också välja att ta med djuret hem igen för begravning.

Väl på plats 

 • När du kommer till oss anmäler du dig i receptionen. I det här läget behöver du inte ta med ditt djur in. Vi brukar ta betalt direkt så att du slipper tänka på det efteråt.
 • På andra sidan av djursjukhusets byggnad har vi en särskild ingång och väntrum där vi tar emot planerade bokningar för avlivning. Dörren är märkt ”Entré II”. Det går bra att köra runt huset med bilen och ställa sig på den särskilda parkeringsplatsen märkt ”reserverad för kund”. Parkering är alltid gratis för våra besökare.
 • När sköterska eller veterinär har ropat in dig och ditt djur förklarar de hur allt kommer att gå till. Du kan ställa frågor och berätta om dina särskilda önskemål, som vi alltid försöker tillmötesgå.
 • Gemensamt för alla djurslag är att vi låter djuren somna in. Vi söver dem som om de skulle sövas inför en operation. På detta sätt somnar de lugnt och sakta. För oss är det viktigt att djuret är så lugnt och avslappnat som möjligt.
 • Större djur, hundar och katter, ger vi först en lugnande spruta, men om djuret är väldigt sjukt är det inte alltid lämpligt. Om ditt djur får en lugnande spruta låter vi den verka i 10-15 minuter. Därefter ges sövningsmedlet i ett blodkärl. Djuret somnar in lugnt och det är över på en kort stund.
 • Exotiska djur eller mycket små djur kan i vissa fall sövas ner med narkosgas i samband med avlivningen. Och eftersom mindre djur kan bli stressade av att man hanterar dem mycket så ger vi ibland sömnmedlet direkt i buken för att minimera obehaget för djuret. De somnar sakta in och det kan ta ca 10-15 min innan de har somnat in helt. Reptiler stannar regelmässigt kvar för observation tills dagen efter.
 • Vi lyssnar alltid noga på djurets hjärta efteråt för att kontrollera att det slutat slå.
 • Du får stanna kvar hos ditt djur så länge du behöver och när du går tar vi hand om djuret på det sätt du önskat.

Vad händer sedan? 

Efter avlivningen finns det tre alternativ: begravning, kremering eller separat kremering. Fundera över vad som passar bäst för dig och tala så tidigt som möjligt om för oss hur du vill att vi ska hantera just ditt djur.

 • Begravning. Om du väljer begravning så får du ta med ditt djur hem efter avlivningen. Kontrollera vad som gäller för begravning på egen mark i just din kommun. I Göteborgs kommun får du begrava sällskapsdjur på egen mark om du gräver graven så pass djup att vilda djur inte kan komma åt kroppen. Det finns även en djurkyrkogård i Göteborg på Fredenlundsvägen. 
 • Kremering. Du kan välja mellan separat och allmän kremering.
  Vi hjälper dig att ordna en separat kremering om du önskar. Det tar cirka 1-2 veckor innan urnan kommer tillbaka till djursjukhuset och då skickar vi ett brev till dig så att du kan komma och hämta den. Separat kremering kostar extra och priset varierar beroende på hur stort ditt djur är.
  Allmän kremering innebär att flera djur kremeras samtidigt. Askan sprids i en vacker och rofylld småländsk natur i anslutning till anläggningen. Där finns en liten paviljong, dit du är välkommen att när som helst sitta ned och minnas.
  Vi samarbetar med Flattinge Smådjurskremering.

Vill du veta mer? Ring vår växel dagtid på 031-65 35 00, eller prata med en receptionist eller sköterska vid ditt nästa besök.