Sista stunden

Som djurägare måste de flesta någon gång fatta beslutet att låta sitt husdjur somna in. Detta sker oftast när djuret blivit gammalt och fått problem med inre organ, men det kan även vara en svår obotlig sjukdom eller skada som gör att det blir dags att ta farväl.

Oavsett anledning är det en stor sorg som kan vara svår för omgivningen att helt förstå. Vi på Blå Stjärnan vet vad det innebär och många av oss har varit i samma situation med våra egna djur. Det kan vara skönt att prata med någon utomstående om ditt djurs hälsotillstånd och vi lyssnar gärna.

På Blå Stjärnans Djursjukhus har vi ett särskilt rum där du och ditt djur kan dela er sista stund tillsammans i lugn och ro. Rummet är tyst, ombonat med filt och madrass, lugnande färger och genomtänkt behaglig belysning som går att ställa in som man själv vill ha det. Ange att du önskar detta rum när du ringer och bokar tid.

Försök finna tröst i att våra djur har privilegiet att kunna få somna in sakta och lugnt utan smärta. Vi har möjlighet att låta våra djur slippa onödigt lidande under den sista tiden i livet. Beslutet är oerhört jobbigt, men det tas av kärlek till vår vän och familjemedlem.
 

Inför besöket 

För att allt ska gå så smidigt som möjligt vill vi att du ringer vår kundservice och bokar en tid. Uppkommer en akut situation är det naturligtvis bara att komma in till vår akutmottagning. Räkna alltid med att just det här besöket kan ta lite längre tid än vid vanliga besök. Just för att det ska gå så lugnt och stilla tillväga som möjligt. 
 
Du som kommer hit behöver legitimera dig, och om någon annan än ägaren kommer med djuret så behöver denna en skriftlig fullmakt från ägaren, där det står att djuret får avlivas.
Kontrollera gärna om ditt djur är livförsäkrat och om livförsäkringen fortfarande gäller. Om du har en giltig livförsäkring så ska veterinären skriva ett så kallat livintyg.
Tänk igenom vilka som ska närvara under besöket. Om barn ska vara med är det bra att förbereda dem på vad som kommer att hända. 
Fundera över om du klarar av att vara med under själva avlivningen. De flesta brukar välja att vara med men det är fullt förståeligt om du inte orkar med det.
 
Fundera också igenom vad som ska hända med ditt djur efteråt. Det finns tre val, allmän kremering, separat kremering eller att ta med kroppen hem igen för begravning. 

 

Väl på plats 

När du kommer till oss anmäler du dig i receptionen. I det här läget behöver du inte ta med ditt djur in. Vi brukar ordna med betalningen direkt så att du slipper tänka på det efteråt.
 
På baksidan av djursjukhusets byggnad har vi en särskild ingång och väntrum där vi tar emot planerade bokningar för avlivning. Dörren är märkt ”Rum för avsked”. Det går bra att köra runt huset med bilen och ställa sig på parkeringsplats märkt ”reserverad för kund”. Parkering är alltid gratis för våra besökare, men skriv upp ditt registreringsnummer i receptionen.
 
När sköterska eller veterinär har ropat in dig och ditt djur förklarar de hur allt kommer att gå till. Du kan ställa frågor och berätta om dina särskilda önskemål, som vi alltid försöker tillmötesgå.
 
Gemensamt för alla djurslag är att vi låter djuren somna in. Vi söver dem som om de skulle sövas inför en operation. På detta sätt somnar de lugnt och sakta. För oss är det viktigt att djuret är så lugnt och avslappnat som möjligt.
Större djur, hundar och katter, ger vi först en lugnande spruta, men om djuret är väldigt sjukt är det inte alltid lämpligt. Om ditt djur får en lugnande spruta låter vi den verka i 10-15 minuter. Därefter ges sövningsmedlet i ett blodkärl. Djuret somnar in lugnt och det är över på en kort stund. 
Exotiska djur eller mycket små djur kan i vissa fall sövas ner med narkosgas i samband med avlivningen. Och eftersom mindre djur kan bli stressade av att man hanterar dem mycket så ger vi ibland sömnmedlet direkt i buken för att minimera obehaget för djuret. De somnar lugnt in och det kan ta ca 10-15 min innan de har somnat in helt. Reptiler stannar regelmässigt kvar för observation tills dagen efter.
Vi lyssnar alltid noga på djurets hjärta efteråt för att kontrollera att det slutat slå.

 

Vad händer sedan? 

Efter avlivningen finns det tre alternativ: begravning, allmän kremering eller separat kremering. Fundera över vad som passar bäst för dig och tala så tidigt som möjligt om för oss vad du bestämt dig för.
 
Begravning 
Om du väljer begravning så får du ta med ditt djur hem efter avlivningen. Vi har fina kistor i papp man kan köpa till om man så önskar. Kontrollera vad som gäller för begravning på egen mark i just din kommun. 
I Göteborgs kommun får du begrava sällskapsdjur på egen mark om du gräver graven så pass djup att vilda djur inte kan komma åt kroppen.  
 
Kremering 
Vi har ett stolt samarbete med Flattinge Smådjurskremering i Småland. Det finns två alternativ när det gäller kremering, man kan välja mellan allmän och separat kremering.
 
Allmän kremering innebär att flera djur kremeras samtidigt. Askan sprids i en vacker och rofylld minnesplats i småländsk natur i anslutning till anläggningen. 
Där finns en liten paviljong, dit du är välkommen att när som helst besöka och sitta ned och minnas.
 
Vid separat kremering kremeras enbart ett djur åt gången och man får man tillbaka askan i en urna, kanske vill man till exempel sprida askan på djurets favoritplats. 
Det tar cirka 1-2 veckor innan urnan kommer tillbaka till djursjukhuset och då skickar vi ett brev till dig så att du kan komma och hämta den. Separat kremering kostar extra och priset varierar beroende på hur stort ditt djur är.
 
 

Vill du veta mer? Ring vår kundservice på 031-65 35 00 (vardagar 07.00-21.00), eller prata med en receptionist eller sköterska vid ditt nästa besök.

 

-->