Sista stunden

 

Som djurägare måste de flesta någon gång fatta det svåra beslutet att låta sitt husdjur somna in. Detta sker oftast när djuret blivit gammalt och fått problem med inre organ, men det kan även vara en svår obotlig sjukdom eller skada som gör att det blir dags att ta farväl.

Oavsett anledning är det en stor sorg som kan vara svår för omgivningen att helt förstå. Vi på Blå Stjärnans Djursjukhus vet vad det innebär och många av oss har varit i samma situation med våra egna djur. Det kan vara skönt att prata med någon utomstående om ditt djurs hälsotillstånd och vi lyssnar gärna.

På Blå Stjärnans Djursjukhus har vi ett särskilt rum där du och ditt djur kan dela er sista stund tillsammans i lugn och ro.
Rummet är tyst, ombonat med filt och madrass, lugnande färger och genomtänkt behaglig belysning som går att ställa in som man själv vill ha det. Ange att du önskar detta rum när du ringer och bokar tid.

Försök finna tröst i att våra djur har privilegiet att kunna få somna in lugnt och tryggt. Vi har möjlighet att låta våra djur slippa onödigt lidande under den sista tiden i livet.
Beslutet är oerhört jobbigt, men det tas av kärlek till vår vän och familjemedlem.

Inför besöket

För att allt ska gå så smidigt som möjligt vill vi att du ringer vår kundservice och bokar en tid. Uppkommer en akut situation är det naturligtvis bara att komma in till vår akutmottagning. Räkna alltid med att just det här besöket kan ta lite längre tid än vanliga besök. Just för att det ska gå så lugnt och stilla tillväga som möjligt.

Du som kommer hit behöver legitimera dig. Om någon annan än ägaren kommer med djuret så behöver denna en skriftlig fullmakt från ägaren, där det står att djuret får avlivas.

Kontrollera gärna om ditt djur är livförsäkrat och om livförsäkringen fortfarande gäller. Om du har en giltig livförsäkring så ska veterinären skriva ett så kallat livintyg.
Tänk igenom vilka som ska närvara under besöket. Om barn ska vara med är det bra att förbereda dem på vad som kommer att hända.
Om du känner att du inte orkar närvara under själva avlivningen så prata med vår personal.

Fundera också igenom vad som ska hända med ditt djur efteråt. Det finns tre val, allmän kremering, separat kremering eller att ta med kroppen hem för begravning.

Väl på plats

När du kommer till oss anmäler du dig i receptionen. I det här läget behöver du inte ta med ditt djur in. Vi brukar ordna med betalningen direkt så att du slipper tänka på det efteråt.

På baksidan av djursjukhusets byggnad har vi en särskild ingång och väntrum där vi tar emot planerade bokningar för avlivning. Dörren är märkt ”Rum för avsked”. Det går bra att köra runt huset med bilen och ställa sig på parkeringsplats märkt ”reserverad för kund”. Parkering är alltid gratis för våra besökare, men skriv upp ditt registreringsnummer i receptionen.

När sköterska eller veterinär har ropat in dig och ditt djur förklarar de hur allt kommer att gå till. Du kan ställa frågor och berätta om dina särskilda önskemål.

Gemensamt för alla djurslag är att vi låter djuren somna in. Vi söver dem som om de skulle sövas inför en operation. På detta sätt somnar de lugnt och sakta.
För oss är det viktigt att djuret är så lugnt och avslappnat som möjligt.

Först får djuret en lugnande spruta och medan den verkar kan du som djurägare sitta med ditt djur och ta ett farväl. Därefter ger veterinären eller sköterskan en överdos av narkosmedel i ett blodkärl.
Djuret somnar in snabbt och smärtfritt. Veterinären kontrollerar att hjärtat stannar. Du får gärna stanna kvar i rummet tillsammans med ditt djur så länge du önskar.

Vad det gäller våra exotiska sällskapsdjur så kan det skilja sig från hund och katt. Fåglar kan i vissa fall sövas ner med narkosgas i samband med avlivningen. Reptiler stannar regelmässigt kvar för observation tills dagen efter.

Vad händer sedan?

Efter avlivningen finns det tre alternativ: begravning, allmän kremering eller separat kremering.
Fundera över vad som passar bäst för dig och tala så tidigt som möjligt om för oss hur du vill att vi ska hantera just ditt djur.

Begravning

Om du väljer begravning så får du ta med ditt djur hem efter avlivningen. Vi har fina kistor i papp man kan köpa till om man så önskar. Kontrollera vad som gäller för begravning på egen mark i just din kommun.

I Göteborgs kommun får du begrava sällskapsdjur på egen mark om du gräver graven så pass djup att vilda djur inte kan komma åt kroppen.

Kremering

Vi samarbetar med Flattinge Smådjurskremering i Småland. Det finns två alternativ när det gäller kremering, man kan välja mellan allmän och separat kremering.

Allmän kremering innebär att flera djur kremeras samtidigt och askan avlämnas på en av kommunen anvisad plats.

Vid separat kremering kremeras enbart ett djur åt gången och man får man tillbaka askan i en urna, kanske vill man till exempel sprida askan på djurets favoritplats.
Det tar cirka 1-2 veckor innan urnan kommer tillbaka till djursjukhuset och då skickar vi ett brev till dig så att du kan komma och hämta den. Separat kremering kostar extra och priset varierar beroende på hur stort ditt djur är.

Vill du veta mer? Ring vår kundservice på 031-65 35 00 (vardagar 07.00-21.00), eller prata med en receptionist eller sköterska vid ditt nästa besök.