Primärvård

På vår allmänmottagning (poliklinik) tar vi emot din hund eller katt när du har bokat tid. Här tar vi hand om planerade lättare undersökningar som inte i första steget kräver specialistutredningar.

 

Mottagningen är bemannad av veterinärer, legitimerade djursjukskötare och djurvårdare alla vardagar 07.00-21.00. Det finns alltid minst en veterinär som tar emot akuta och obokade patienter medan de övriga veterinärerna har förbokade patienter. Vi arbetar i team med veterinär och sköterska som följs åt under dagen. Det finns även en sköterska eller veterinär som tar emot djur för enklare omvårdnadsbesök som stygntagning, dräntagning och kloklippning.

Vaccination

Hundar

För att skydda din hund, och samtidigt ta ditt ansvar som hundägare för att hålla de smittsamma sjukdomar som finns i Sverige på en så låg nivå som möjligt, är det viktigt att vaccinera.

I Sverige vaccinerar vi mot tre virussjukdomar valpsjuka, parvo och smittsam leverinflammation (HCC), som också kallas virushepatit. Alla tre är mycket smittsamma och plågsamma sjukdomar, som kan leda till att hunden dör om den inte får omedelbar veterinärvård. Sjukdomarna är anmälningspliktiga enligt Jordbruksverkets föreskrifter. För att få delta i kurser, utställningar, jakt- och bruksprov, samt inhysas på hundpensionat krävs vaccinationsintyg. Dessutom kan man vaccinera mot kennelhosta, som är en besvärlig infektion om den drabbar valpar och äldre, svagare hundar.

Valpar har ett visst skydd om tiken är vaccinerad, men skyddet försvinner i regel efter ca 8 veckor, varför valpen bör vaccineras en gång innan den hämtas hos uppfödaren. Din hund bör också återvaccineras med jämna mellanrum för att behålla skyddet. Rådgör med oss för lämpligt vaccinationsschema.
För hundar som förs in till Sverige, gäller särskilda regler för rabiesvaccination.

Katter

För att skydda din katt och för att hålla de smittsamma sjukdomar som finns i Sverige på en så låg nivå som möjligt, är det viktigt att vaccinera. I Sverige vaccinerar vi mot två typer av kattsnuva samt kattpest. Alla tre är smittsamma och besvärliga sjukdomar. Katter dör inte vanligtvis av kattsnuva, men kan göra det av kattpest. Har man kattuppfödning kan man även vilja vaccinera mot klamydia som ger problem med ögonen. Din katt bör återvaccineras med jämna mellanrum för att behålla skyddet. För att få delta i utställningar och inhysas på kattpensionat krävs vaccinationsintyg. 

För katter som förs in till Sverige, gäller särskilda regler för rabiesvaccination.

Valpbesiktning

Vi erbjurer valpkullsbesiktningar. Vid en valpbesiktning finns det också möjlighet att göra vaccination, chipmärkning, hörseltest och ögonlysning. När du bokar tid för valpbesiktningen behöver vi veta vilka eventulla tillval du vill göra så att vi kan boka rätt längd på ditt besök. Valpbesiktningar görs på upp till 14 veckor gamla valpar. 

Kastrering av hanhund

Vid en kastration av en hanhund tas testiklarna bort. Operationen utförs av en kirurg på vår operationsavdelning i full narkos, övervakad av en leg djurjsukskötare med narkoskompetens. Hunden är smärtlindrad kontinuerligt under och efter ingreppet.

I de flesta fall kräver inte ingreppet utvändiga stygn i huden, utan huden limmas istället. Både med eller utan utvändiga stygn i huden innebär operationen att hunden har krage på sig i 10-14 dagar efter ingreppet medan operationssåret läker.
En kastrerad hanhund har lättare att gå upp i vikt. Våra kostrådgivare kan rekommendera lämplig kost för att förhindra detta.

Kastrering av hankatt

Vid en kastration av en hankatt tas testiklarna bort. Operationen utförs av en kirurg på vår operationsavdelning i full narkos, övervakad av en leg djursjukskötare med narkoskompetens. Katten är smärtlindrad kontinuerligt under och efter ingreppet. Om du önskar ID-märker vi gärna katten vid samma tillfälle. Vi värnar om kattens trygghet och då är ID-märkning viktig. 

Det tar 10-14 dagar för såret att läka, och katten måste hållas inne under denna period. En krage förhindrar att han slickar på såret. Operationssåret är mycket litet och läker av sig självt under denna period.
En kastrerad hankatt har lättare att gå upp i vikt. Våra kostrådgivare kan rekommendera lämplig kost för att förhindra detta.

-->